Skocz do zawartości

BMW e60 530d 231km Niskie Cisnienie ojelu podczas rozruchu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, Panowie mam problem tak jak w temacie odnosnie cisnienia oleju w mojej buni. Mianowicie, po pojawieniu się delikatnych przymrozków , podczas pierwszego porannego rozruchu silnika wyskoczyl mi komunikat,, niskie cisnienie oleju, bezzwłocznie wyłącz pojazd" i zapali sie alladyn, komunikat znikł po zaledwie 2-3sek. Po podlaczeniu komputera nie pokazało żadnego błędu, bylem u mechanika i sprawdzalismy manometrem, mechanik stwierdził ze samochod po nocy przy pierwszym rozruchu ma zbyt niskie cisnienie(delikatnie ponad dwa bary) po rozgrzaniu jest ksiazkowo 2 bary wolne obroty wysokie ponad 4 bary. Moje pytanie brzmi, co moze byc tego przyczyną, czy ktoś z Was mierzył cisnienie w takim silniku M57n2? I moze mi podac wartosci jakie ma? Przez miesiąc czasu komunikat wyświetlił mi sie dwukrotnie, zawsze wylacznie przy pierszym rozruchu i przy niskich temp w nocy. Dodam jeszcze ze profilaktycznie wymienilem czujnik cisnienia oleju ale po wymianie i tak sie powtorzyla dana sytuacja... Pomocy Panowie.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Na jakim oleju jeździsz i jak długo ? Może pomyśl o zmianie.
Opublikowano

Mam zalany olej BMW TWINPOWER TURBO LL-04 5W-30,

Zrobilem na nim 10tys km, także szykuje sie powoli do wymiany. Teraz planuje zalać motula 8100 xclean 5W30.

Opublikowano
Zadnych propozycji? Moze ktos mierzył ciśnienie w takim silniku i jest wstanie podać parametry dla porównania?
Opublikowano

Też miałem problem z niskim ciśnieniem oleju.

Motula nie lej, ja zmieniłem i szybko zlewaliśmy i powrót do castrola.

U mnie ciśnienie 0,8 bara na wolnych i rozgrzanym silniku .

Ogólnie jak szukałem rozwiązania tej awari to pierwsze co to podstawa filtra oleju do sprawdzenia. Tylko że ja mam M54, ale temat z kontrolka ciśnienia dość częsty.

Opublikowano

No niestety za późno, juz zalałem, a czemu zlewałeś motula? Co się działo? I co jak rozwiązałeś problem niskiego ciśnienia, co było przyczyną? U mnie ten komunikat wyrzucało tylko przy tych bardzo niskich temp(-20/-15) i tylko po nocy przy pierwszym rozruchu, tez tak miałeś ze przy pierwszym rozruchu na zimnym wyrzucało komunikat??

PS dzieki za wskazówkę ;)

Opublikowano

Na motulu miał gorsze ciśnienie, a zalałem bo mi polecali zamiast castrola, kolejny olej który kupię to raczej volvoline 5w40 teraz mam 5w30 castrola.

U mnie kontrolka zapalała się jak pojeździłem dłużej na rozgrzanym i w bardziej ciepłe dni. Przez jakiś czas miałem spokój ale ostatnio dosłownie 1 się zapaliła ale przy gaszeniu samochodu.

Nie siedzę tak głęboko w mechanice ale sprawdź sobie podstawę filtra oleju tam są dwa zaworki, jeden z nich jak się przycina to nie trzyma oleju ì najprawdopodobniej może to to. Znajomych jak pytałem to pierwsze co mówili to sprawdź podstawę.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
No niestety, ku przestrodze dla pozostalych użytkowników którzy mają bądź sie spotkają z takim problemem jak ja, a wiec do rzeczy, wstawilem auto do mechanika, po paru dniach poszukiwan przyczyny niskiego cis oleju przy rozruchu znalazł sie winowajca, po zlaniu oleju i sciagnieciu miski olejowej okazalo sie ze oring miedzy pompa oleju a smokiem był tak sztywny ze pojawily sie luzy, pompa oleju przytarta, panewki przytarte i wał do szlifu... Dramat. Po pracy silnika nic nie bylo slychac zeby cos sie dzialo z panewkami, silnik ladnie chodził, nie kopcił, zero oznak zużycia poza tym spadkiem cisnienia przy rozruchu, nie wiem czy poprzedni wlasciciel dał ciała w temacie oleju czy co tez moglo byc tego przyczyną, autem zrobilem 7tys od zakupu i taki kwiatek. Także ku przestrodze odnosnie cis oleju panowie. A teraz pytanie, czy ktos z Was robil juz remint takiego silnika? Chodzi mi dokladnie o szlif wału czy to ma sens? I pozniej dobór panewek, jak tak to jak to wychodzi cenowo?