Skocz do zawartości

[E46] [M43TU B19] [318i] Po odpaleniu ogromne podciśnienie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Jak w temacie - silnik ma ogromne podciśnienie po odpaleniu, aż gwizda, ciężko odciągnąć korek oleju. Po dodaniu gazu silnik zaczyna normalnie pracować. Zamieszczam dwa linki do filmów:

- zaraz po odpaleniu

- już po zwiększeniu obrotów

Jaka diagnoza? Odma?

Dziękuję za pomoc.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Na pierwszym filmie nawet piszczy jak to odma lubi mieć w zwyczaju. Zmieniałeś ją kiedyś?

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
Jak ileś tam lat temu LPG zakładałem zaraz po kupnie auta to gazownik mówił żebym wyczyścił odmę i disę. Przed czyszczeniem odmy, odkręcając korek oleju było zero reakcji, po wymontowaniu i wykąpaniu w izopropanolu wysypało się z niej wiadro czarnego gruzu, oczywiście standardowo wąż od odmy był jak guma do żucia, wymieniłem go i po złożeniu wszystko działało zdaje się tak jak ma działać - silnik po odkręceniu korka zaczynał się dusić... I jeszcze dość niedawno tak sobie przypomniałem o tej odmie, czy by jej nie wymienić gdzieś po zimie... Z ciekawości odkręciłem korek oleju i przygasał silnik, może nie tak jak zaraz po czyszczeniu, ale wyraźnie reagował. Aż z dnia na dzień kwik :mrgreen: najpierw myślałem że to któraś rolka :mrgreen: :P odma nowa już leży w domu, była by wymieniona gdyby nie ten śnieg :? Pewno w sobotę wymienię, nawet żebym miał robić po pas w śniegu, bo jazda zapasowym Seicentem mnie nie rajcuje w tych warunkach :|
Opublikowano

Witam

Odma wymieniona, silniczek pracuje lux, bardzo stabilnie teraz wolne obroty trzyma, nie ma mowy o jakimś falowaniu nawet minimalnym. Zrobiłem z ciekawości sekcję zwłok zmarłej odmy. Nawet nie było specjalnie dużo syfu, dlatego do końca jak pracowała to pracowała przyzwoicie, ale zabiło ją zapewne to pęknięcie :8)

0d4588ae24fc3b34.jpg

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Zdecydowanie to przyczyna tego dźwięku.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.