Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam wszystkich bardzo proszę o pomoc ze spuszczeniem oleju w silniku bo nigdzie nie mogę znaleźć spustu oleju a wszędzie mówią że jest na 17mm a u mnie niema czy ja nie umiem znaleźć. Dziękuję bardzo za odpowiedź
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Sprawdziłeś dokładnie,w podwoziu w osłonie silnika nie ma okienka po którego otwarciu jest widoczna śruba w misce olejowej do spuszczenia oleju ?

Filmik z silnik 2 a nie 3d . Osłona silnika z okienkiem powinna być w każdym. Co prawda nie wszystkie samochody innych marek mają okienka w osłonach, trzeba odkręcać osłonę. Ja w 2d E61 i F30 miałem i mam. Byłbym zdziwiony jakby nie było w 335d.

Opublikowano
Niestety nie ma okienka jedyne co tam jest to gruba blacha tak od silnika do skrzyni biegów i nie wiem czy trzeba ją odkręcić?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Nigdy nie widziałem 335d od spodu, ale to żadna filozofia, korek jest zawsze w najniższym miejscu w misce olejowej. Jeżeli nie ma okienka to żeby się do korka dostać należy odkręcić to co go zasłanie. Prosta czynność. Odkręć tą blaszaną osłonę i po problemie.

Dziwne że w BMW 335d z 2016r nie ma okienka :shock: Może dlatego że jest osłona metalowa która lepiej ochrania miskę olejową mechanicznie niż kartonowe osłony jak w 2d w której łatwiej i taniej okienko zrobić, wyciąć. W poprzednich samochodach które miałem z osłoną metalową też w żadnym nie było okienka .