Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Jak w temacie zgasł i już . :(

Po zatrzymaniu samochodu na poboczu , ponowne odpalenie , zaczął załapywać i nierówno pracował i ponownie zgasł, Po ponownym przyciśnięciu dwukrotnie zakręcił chwilę i zgasł . Za trzecim razem odpalił i wydawało się że jest w porządku wróciłem do domu tj. ok 8km gdzie przez jazdę dodawałem mocno gaz i przyśpieszał i odpuszczałem i nie gasł . Na podwórku ponowna próba uruchomienia przez trzy razy brak reakcji tylko kręci , następnie zapalił i tak go zostawiłem na chwilę , ale sam zgasł za jakiś czas.

Podpiąłem mobilny program do komputera w celu sprawdzenia błędu , i wyszło na dwóch innyhz aplikacjach ten sam błąd Błąd P0651 obwód zasilania czujników (2)-Sensor Reference Voltage "B" Circuit Open

znalazłem prawdopodobne przyczyny

-Wadliwy moduł sterujący silnika (ECM)

-Wiązka przewodów ECM jest otwarta lub zwarta

-Słabe połączenie elektryczne obwodu ECM

-Zwarty czujnik w obwodzie 5 V.

Proszę o pomoc jak się zabrać do diagnostyki tego problemu , co muszę sprawdzić najpierw, co odkręcić , co można wyeliminować , a w końcu potrzebował bym schemat wyjścia z ECM i w jaki sposób rozchodzi się linia zasilania czujników nr 2 , jaki ma kolor czy linia nr 1 do czujników na inny kolor . z góry bardzo dziękuje za porady. :D

Opublikowano
Jeśli chcesz zaoszczędzić kilka godzin szukania przyczyny, to zacznij od dedykowanego kompa i posprawdzaj w wartościach rzeczywistych zasilania czujników. Przy takim sprawdzaniu masz też po części sprawdzoną wiązkę