Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam..

Mam swiatla przed liftingem bez ksenonow... mam teraz komplet ksenonow i je niedlugo zaloze, ale nie wiem czy nie bedzie zle swiecilo i innych razilo... A wiec, czy mozna przeniesc same soczewki ze swiatel przed liftem ktore mialy ksenony?

http://www.realoem.com/bmw/diagrams/g/z/54.png

Czy trzeba kupic #3 czy mozna kupic tylko to co sie znajduje w #3, czyli soczewke.

Opublikowano

Inne soczewki są do reflektorów H4, H7 a inne do ksenonów. Jeżeli masz teraz zwykłe lampy i wsadzisz tam ten zestaw to niedość że będziesz raził innych to oświetlał będziesz znaki i drzewa a nie to co powinieneś.

Tak przenieś sobie same soczewki i zobaczysz że strumień światła będzie znacznie lepszy.

www.7er.pl > BMW7 Klub Polska
Opublikowano

Olejus nie masz do konca racji... ja mam H7 soczewki i palnik D2S i nic nie razi . odciecie swatla mam takie samo jak w xenonie - porownywalem to wczoraj z drugim autem , nic nie razi , nie oslepia.

co do przekladki to tak jezeli same soczewki chcesz zalozyc do zwyklych lamp to pratkycznie jest to nie mozliwe. ja wczoraj zalozylem sobie xenony do e39 - zestaw PnP z allegro za 699 - palnik na gniazdo H7 (soczewki INPRO(HELLA)) i lampy swieca bez przeprogramowywania LCM . u mnie chyba niema tego modulu. lampy odpalily od razu a ile swiatla teraz mam to hohohohoh :D

Opublikowano
Olejus nie masz do konca racji... ja mam H7 soczewki i palnik D2S i nic nie razi . odciecie swatla mam takie samo jak w xenonie - porownywalem to wczoraj z drugim autem , nic nie razi , nie oslepia

Jestem ciekaw jak to porównywałeś - 2 auta obok siebie i sprawdzałeś jaka jest różnica ? Porównaj sobie 2 soczewki a będziesz wiedział o czym mówie.

Możesz łatwo obliczyć współczynnik załamania światła na jednej i drugiej soczewce "n" oraz promienie krzywizny "r". Ja te doświadczenia robiłem już x razy w optymalnych warunkach badań niezbędnych do pracy mgr.

Praktycznie w każdym pomiarze są różnice nawet wiązki równoległej i skupienia źródła w ognisku soczewki.

Opublikowano

no jezeli mamy tak pochodzic do sprawy to napewno wyjda roznice , mnie glownie chodzilol o efekt swietlny .. lampa swieci normalnie - odciecie swiatla jest takie samo jak w aucie z lampami soczewkowymi D2S orginlanymi. moje nie swiaca po drzewach itp jak to sugerowales.

przy okazji jedna rzecz mnie ciekawi bo nierozbieralem lamp , ale wydaje mi sie ze ta soczewka co jest w lampach INPRO to jest chyba pod D2S i moze ztad mam wrazenie ze swiatlo mam ok , wydaje mi sie rowniez ze gniazdo jest uniewersalne tylko nakretka z tylu lampy sie rozni modelem mocowania pod H7 , lub D2S.

ale niema co dywagowac . kazdy ma swoje zdanie. ja juz troche lamp przerobilem i zawsze wszystko bylo ok ;) wiadomo ze jak sie wsadzi palnik D2S do lampy bez soczewkowej to bedzie palila i oslepiala ale jezeli to bedzie palnik D2R to jestem pewien ze bedzie bardzo dobry efekt i to nawet w zwyklej lampie.

Opublikowano

Dzieki wam za pomoc... nic to, zobacze czy jednak nie uda mi sie zrobic przeszczepu na soczewke H7 (bo zestaw ksenonow jest "plug and play" dla H7). Nie wiem, moze sie myle, ale z tego zdjecia zdaje mi sie ze jest to mozliwe... jak cos dalej bede wiedzial to dam znac...

%5B640%3A480%5Dhttp%3A//i19.photobucket.com/albums/b192/jubzsta/PIC_0008-1.jpg

:cool2:

Opublikowano
mnie glownie chodzilol o efekt swietlny .. lampa swieci normalnie - odciecie swiatla jest takie samo jak w aucie z lampami soczewkowymi D2S orginlanymi. moje nie swiaca po drzewach itp jak to sugerowales.

Tzn. broń boźe nie jestem zwolennikiem "teori" lecz bardziej praktyki. Jeżeli chodzi o odcięcie światła to ważne jest aby ani źródło światła ani odbłyśnik nie były widoczne poza przeznaczonym obszarem standardów dla żarników w ruchu drogowym. A to jest możliwe tylko wtedy jeżeli zostaną zapewnione w tym przypadku 2 warunki.

Odpowiednia soczewka i system poziomowania źródła świetlnego.

Soczewka w zwykłej lampie BMW nawet przy zastosowaniu żarówki D2S nie jest w stanie zapewnić standardu dla żarników nawet przy zastosowaniu samopoziomowania --- mogę wykonać odpowiedni do tego schemat i wyrys doświadczeniowy dla potrzeby udowodnienia tego zjawiska.

Co ważne soczewka od lamp xenon też nie jest w stanie zachować 100% standardu jeżeli nie będzie systemu poziomowania auta.

Opublikowano
No to Olejus... zalamales mnie... wiec co sugerujesz (poza kupnem nowych lamp Hella/Inpro do ksenonow)?

Spokojnie ja myślę że może moje wypowiedzi są przesadne (krzywizna zawodowa) ale ja chcę tylko udowodnić że soczewka z lamp xenonowych świeci inaczej niż zwykła soczewka od zwykłych lamp. Z ciekawości jeszcze łapnąłem ETK i faktycznie 2 inne numery katalogowe a już nie wspomne o cenie.

Przecież nie kupisz teraz amortyzatorów na tył NIVO czy nie założysz systemu samopoziomowania auta bo to bez sensu. Zakup nowych lamp xenon to przesada.

Proponuje Ci zakupić używane lampy xenon , rozkręcić m wyczyścić , założyć żarówki xenon D2S i ustawić je dobrze w stacji diagnostycznej a potem unikać dociążania auta.