Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siema,

miałem problem z błędem świecy:

4252 - Glow plug, cylinder 5.

Więc wymieniłem świece na nowe BERU GE102.

Niestety błędy nie zniknęły. Mało tego pojawił się dla cylindra 1:

4212 - Glow plug, cylinder 1,

Co może być przyczyną?

Opublikowano
Siema,

miałem problem z błędem świecy:

Więc wymieniłem świece na nowe BERU GE102.

Niestety błędy nie zniknęły. Mało tego pojawił się dla cylindra 1:

4212 - Glow plug, cylinder 1,

Co może być przyczyną?

Sterownik, :search: jest dużo tematów na forum związanych z tą usterką.

852c2d3fdc685c61m.png
Opublikowano
jak pisze mundek jesli po wymianie swiec dalej sa bledy to sterownik do wymiany :wink:

Czasem na drodze spotykam prawdziwych szalencow...

Pedza na złamanie karku i wbrew rozsadkowi...

Czasem naprawde ciezko ich wyprzedzic...

Moje 730d==>

Opublikowano
W E87 objawem sterownika były błędy wszystkich świec... Masakra... A miałem wszystko na wierzchu. Jak się do niego dostać? Tylko od góry (zwalać kolektor) czy od dołu też?
Opublikowano
W E87 objawem sterownika były błędy wszystkich świec... Masakra... A miałem wszystko na wierzchu. Jak się do niego dostać? Tylko od góry (zwalać kolektor) czy od dołu też?

Wymieniałem bez problemu od góry, niektórzy zwalają kolektor, uważam że nie trzeba zbędna robota. Trzeba przed odkręceniem sterownika wypiąć wtyczki, poluzować trójnik od wody (który przysłania sterownik), odkręcić uchwyt od miarki oleju,

klucz dziesiątka dość długi, w razie czego przyda się też magnes na przedłużce jak by spadły nakrętki. :D

852c2d3fdc685c61m.png
Opublikowano

Dzięki mundek. Widziałem własnie film:

ale kumpel który robił to niedawno w 3.0d BMW X3 mówi, że nie wyobraża sobie tego bez demontażu kolektora.

Ponoć wszystko zależy od tego jak mocno siedzą wtyczki.

Opublikowano
Sterownik wyciągnięty wg filmu. Dodatkowo żeby było łatwiej odkręciłem zbiornik płynu wspomagaczy. Całe szczęście mam dobrego kolegę co mi go naprawił. Jak ktoś chce namiar to pisać na priv. Chłopak pracuje w asusie i ma ogromne wiedzę i dobry sprzęt do tego. Po naprawie błędy zniknęły.