Skocz do zawartości

M54B25 problem z zapaleniem

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, ostatnio zacząłem mieć problemy z odpaleniem samochodu. Silnik odpala i nie ma siły wejść na obroty. Najczęściej pomagały trzy próby. Dzisiaj go chciałem odpalić to zblokowała się stacyjka. Później udało się przekręcić ale ostatecznie ciągle gasł. Kilka godzin później odpaliłem z dodaniem gazu i dało radę. Poza tym mogę dodać (jeśli ma to jakieś znaczenie) że zalałem płyn do chłodnicy do pełna a ciągle mam komunikat żeby sprawdzić jego poziom.
Opublikowano

masz LPG? nie czujesz gazu jak rano odpalisz po postoju z wydechu/w kabinie ? mimo że pracuje na benzynie?

wypadał Ci zapłon kiedyś?

do sprawdzenia standardowo świece, cewki, przewody zapłonowe, przepustnica, przepływka

ja miałem taki przypadek, że miała lekki problem z odpaleniem rano po postoju. Było czuć lpg z wydechu, mimo, że chodziła na PB. Zakręciłem elektrozawór, wypaliłem gaz do końca, przejechałem parę kilometrów na PB, a rano mi beata odpaliła na widok kluczyka.

a co do płynu i komunikatu, w tym samym czasie zacząłeś mieć problemy z odpaleniem? Jeśli tak, to szukałbym właśnie problemu w tej kwestii

Opublikowano
  • Autor

Dzięki za odpowiedź.

Właśnie czuć gaz przy odpalaniu no i problem jest tylko rano dzisiaj jak jechałem w trasie to później normalnie palił od strzała teraz stoi już z godzinę i nadal wszystko w porządku. Jutro zrobię to co piszesz i dam znać.

Co do komunikatu to ciężko stwierdzić bo mi się ostatnio tylna szyba nie domyka więc nie zwracałem uwagi na komunikaty.

Opublikowano

U mnie było tak, że wystarczyło, że odpaliła po kręceniu przez dłuższą chwilę, zgasiłem i następne odpalenia były od strzału.

Tylko pamiętaj, żeby odpiąć kable od elektrozaworu i dać LPG się wypalić, najlepiej na niskich obrotach. Jak braknie gazu, to spróbuj przełączyć jeszcze na LPG gdy wróci na benzynę.

Tak aby w 100% pozbyć się lpg

Jak pomoże, to do gazownika na lejący/ce wtryski

Opublikowano
  • Autor
Dobra zrobiłem tak jak pisałeś i wszystko w porządku :) Czyli będziemy musieli z Beatą odwiedzić gazownika. To jeszcze przy okazji spytam o zbiorniczek wyrównawczy. Pływak się zawiesił nie chce wypływać da to jakoś radę naprawić czy lepiej kupić nowy zbiornik?
Opublikowano
  • Autor

Dobra okazało się że to przez uszczelkę do baku pompa się zapowietrza po dłuższym postoju. I teraz pytanie czy taka uszczelka https://allegro.pl/oferta/uszczelka-pompy-paliwa-topran-501-432-9419221708?utm_medium=app_share&utm_source=facebook

Normalnie da sobie radę czy mam nie oszczędzić i kupować OEM za 40zł?