Skocz do zawartości

[E34] Pytanie odnośnie spalania

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

Mógłby ktoś się wypowiedzieć na temat spalania w E34 na benzynę? Planuję kupić E34 jako mój pierwszy samochód, ponieważ jestem miłośnikiem takich staroci, natomiast nie mam pojęcia jak wygląda sytuacja ze spalaniem. W internecie na pewnej popularnej stronie jest informacja o tym, że te pojazdy spalają średnio 11-13/100km co jest trochę dużym wynikiem, jednak tutaj w wątku o E34, spalanie jest naprawdę niskie, bo w granicach - 90km/h: 7,0 (*6,8)

-120km/h: 8,5 (*8,1) przy modelu 520i. Czy ktoś może potwierdzić czy rzeczywiście tyle spala? Oczywiście, jest jeszcze Diesel ale troszkę mnie odrzuca.

Pozdrawiam,

Opublikowano (edytowane)
Witaj. Spalanie które podałeś to spalanie zbliżone z instrukcji e34 520i benzyna. Z doświadczenia wiem że te 7 litrów to można osiągnąć bez problemu, ale tylko na autostradzie, ew na ekspresówce. Kupiłem moją 520i w Szwajcarii i tam zatankowałem do pełna. Przez całe Niemcy jechałem autostradą i po zatankowaniu w Polsce do pełna wyszło mi spalanie 7,5litra benzyny na 100km. Jadąc nie schodzilem poniżej 130km/h ( poza remontami) przeważnie 150 a czasami był pedał w podłodze czyli powyżej 200km/h. Prawda jest taka że wynik jest rewelacyjny ale nie do osiągnięcia na polskim paliwie. Jadąc spokojnie 100-110km/h te 7 jest realne. W mieście już tak ładnie nie będzie. Auto waży prawie 1,5 tony więc każde ruszenie że skrzyżowania kosztuje. Moja średnio ( czyli miasto i trasa ) pali 13,5 litra gazu (wtryski hercules) na oponach 225/60/15. Na węższych 195/65/15 pali 12,5/100km. Auto mam od 13 lat. Przejechałem nim 110000km. Dodam jeszcze że skrzynia biegów automatyczna. Powodzenia Edytowane przez lujek
Opublikowano
Jak policzysz cenę gazu i oleju napędowego to jazda z autem na gaz wyjdzie trochę taniej. Poza tym w zimie zazwyczaj mniej problemów z benzyną niż z dieslem. No i diesle te o mniejszych pojemnościach dłużej się rozpędzają. Jeżeli potrzebujesz auto do spokojnej jazdy to wystarczy silnik 2.0 M50. 150KM.
Opublikowano
A to nie jest tak, że LPG skraca żywotność silników? LPG wydaje się korzystne, natomiast obawiam się o silnik. Dziękuje za wszystkie odpowiedzi.
Opublikowano

Ze swojego doświadczenia wiem że nic złego się nie dzieje. Kupując swoje BMW 13lat temu miało przejechanie 220000km na samej benzynie. Po miesiącu jazdy na benzynie zamontowałem dobrą instalację gazową. Teraz auto ma przejechane 330000km i w dalszym ciągu jest ok. Poziom oleju silnikowego od wymiany do wymiany nie zmienia się. (Wymieniam co rok lub nie póżniej niż 10000 km) Nie ubywa nawet 100ml! Ciśnienie na wszystkich 6 cylindrach prawie jednakowe. Wg mnie podstawa to systematyczna wymiana filtrów i dobrego oleju silnikowego. Ja osobiście stosuje Castrol 10W40 Magnatec (taki byl lany w serwisie w szwajcarii) W silniku nic nie było naprawianie! (Poza wymianą świec, pasków, rolek i termostatu ale gaz nie miał na to żadnego wpływu)

Mróz czy ciepło nie ma problemów z odpalaniem. Te silniki BMW M50 są dużo trwalsze w porównaniu z nowymi konstrukcjami.