Skocz do zawartości

Jak dolać olej do skrzyni biegów 4.8i???

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie mam problem.

Zmuszony byłem wymienić silnik w mojej x5, co wiązało się ze spuszczeniem około 2 litrów oleju ze skrzyni biegów (z konwertera). Teraz nie bardzo wiem jak uzupełnić brakującą ilość. Jestem w stanie zrobić to sam czy potrzebuję jakiegoś specjalistycznego sprzętu? na 1000 km przed awarią silnika wymieniałem olej w serwisie więc nie chciałbym tego robić ponownie. Podpowiedzcie proszę jak dolać te brakujące dwa litry???

Pozdrawiam

Opublikowano (edytowane)

Prosta sprawa. Odkręcasz korek z boku skrzyni i dolewasz aż się wyleje i zakręcasz. Odpalasz silnik i przelatujesz po biegach od R do D z postojem 5s, potem sport/manual.

Następnie grzejesz skrzynie do 30-35 stopni Celsjusza i odkręcasz korek. Jak się nie leje, to dolewasz na włączonym silniku aż zacznie się wyciekać. Jak temp skrzyni dojdzie do 40 stopni, to zakręcasz korek wlewowy.

https://aftermarket.zf.com/go/en/aftermarket-portal/passenger-cars-and-lcv/know-how/useful-tips/transmission-oil-change/

Edytowane przez mariuszzz