Skocz do zawartości

Chiptuning BMW X3 3.0D 204KM - wasze opinie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Myślałem obecnie nad chiptuningiem mojej X3.

Ostatnio rozmawiałem z mechanikiem, ale temat odradzał, ze względu na słabą skrzynię biegów.

Co Wy o tym myślicie ?

Auto ma aktualnie 204 KM, a wiadomo jest potencjał, więc fajnie by było trochę upgrade zrobić.

Przebieg 240 000. Wygląda na realny.

Wrzucam foto podzespołów.

IMG-1401.jpg

Opublikowano

Nie wiem czy ktoś kto wgrywa softy do ECU jest w stanie odpowiedzieć na to pytanie ..

Skrzyni ani silnika nikt nie prześwietli :( .. o ile silnik można w mirę sprawdzić ( kompresja, wtryski, turbo ) o tyle AT ? Hmm .. chwila jazdy niewiele powie .. Pewnie są ludzie którzy po paru km coś wywróżą ... ale ....

Będąc na wymianie oliwy w Gearmar rozmawiałem z głównym szpecem ( bardzo fajny i szczery chłopina ) o X3 sd na chipie 350 km i 700 Nm .... ROZ...AŁO skrzynie HP6 ( tą nowszą - bo ile dobrze czytałem to w poliftach jest dopiero HP6 tak ?? ) w pył ... dosłownie połamało ją w środku mechanicznie ..

Nawet jeśli wsio jest OK to trzeba się z tym liczyć że poniesienie mocy przy AT spowoduje jakiś stopień szybszego zużycia ..

Jest tu ktoś kto zrobił taka operację i przejechał choćby 50.000 km ?

ALE >>> z drugiej strony .. Nie wiem jak w poprzednich ale w LCI jest przecież ta sama skrzynia ZF i w 3.0 D gdzie jest 218 KM i 3.0 sd gdzie seryjnie jest 286 KM .. Ma ktoś info że skrzynia w środku się różni :mrgreen: ??

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Skrzynia w wersji 204 km jest 5hp i to jest zupełnie inna skrzynia niż skrzynia 6hp ktora była montowana w wersji po lifcie czyli chyba 2006 rok gdzie silnik wszedł 218km i 286km.

Tak masz rację, silnik może i ma potencjał ale skrzynia która siedzi w wersji 204km już niekoniecznie, więc jeśli zadajesz pytanie z rozsądku, to lepiej poszukaj tematów w tym kierunku bo jest ich sporo i zobacz co piszą ludzie z doświadczenia. Ogólnie rzecz biorąc, nie jest to trwała skrzynia już przy serii