Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Od jakieś czasu borykam się z problemem stuknięcia przy hamowaniu z zmiany d/r i odwrotnie, postaram się opisać jak to wyglada:

- start auta na płaskim podłożu podjazd do przodu, hamulec brak stuknięcia

- wyjazd z parkingu, zmiana podłoża, prędkość 10km/h, dojazd do miejsca parkingowego, skręcanie kierownica między czasie, stuknięcie na przedniej osi (czasem razem tak samo a czasem jakby z 0.5sek przerwa lewa i prawa strona lub odwrotnie.

- bieg wsteczny, dojazd tyłem do miejsca parkingowego, hamulec lekko stuk ( czasem przód, czasem tył) a czasem nawet w okolicach wszystkich kół.

Jak trzymam hamulec delitkanie dojeżdżając to tego uderzenia nie ma.

Ogólnie czuć to puknięcie lekko na pedale hamulca, nie wiem co robić bo 4 mechaników stwierdziło ze albo tulejki, wachacze niby ok, tulejki są dobre, inni mówią ze tak powinno być... ale nie sadze bo czasem jest to naprawdę głośne.

Dzięki za przeczytanie

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Opublikowano
Może kocki w zaciskach stukają przy hamowaniu? W zaciskach m może być taki objaw, że klocki stukają podczas manewrowania po parkingu gdy zmieniasz kierunek jazdy przód- tył.
Opublikowano
Może kocki w zaciskach stukają przy hamowaniu? W zaciskach m może być taki objaw, że klocki stukają podczas manewrowania po parkingu gdy zmieniasz kierunek jazdy przód- tył.

Tak tez słyszałem ale nie wiem czy to znaczy ze coś z zaciskami jest nie tak czy coś innego

Opublikowano
Mam u siebie taki objaw. Wystarczy przesmarowac klocki w miejscach styku klocka z zaciskiem pasta ceramiczna do hamulcow. Albo wymienic klocki na 'grubsze'.
Opublikowano
Mam u siebie taki objaw. Wystarczy przesmarowac klocki w miejscach styku klocka z zaciskiem pasta ceramiczna do hamulcow. Albo wymienic klocki na 'grubsze'.

Ceramiczne ?