Skocz do zawartości

BMW E46 320d 150KM - wymiana skrzyni automatycznej - jaka?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Niestety ale muszę wymienić w swoim aucie skrzynię. Czy mógłby mi ktoś powiedzieć jak szukać odpowiedniej? Numer z zielonej płytki nie zgadza się z numerami BMW (wcale nie znajduje) a na eBay'u angielskim praktycznie nie podają tych numerów. Wygląda na to że jest to A5S390R (5L50) (realoem - VIN: PD10571). I wygląda na to, że skrzynia ta była montowana tylko w dieslu. Mimo to numer z realoem a ze skrzyni nie zgadza się.

Poniżej zdjęcie z netu, numery te same tylko nr seryjny oczywiście inny. Mojej ciężko zrobić wyraźne zdjęcie ale numery się zgadzają:

b106382546a49dc5aa47c8b6f33e

Czy w takim wypadku mam szukać jedynie skrzyni z tymi samymi numerami? Czy tylko model ma się zgadzać i samo A5S390R wystarczy. Nieważne jakie auto. Po wpisaniu modelu przeważnie wyskakują benzyniaki z których są/były demontowane. Czy ewentualnie sterownik też potrzebowałbym do innego numeru czy mój mógłby zostać?

Chciałbym coś kupić jak najszybciej, żeby mieć to już z głowy.

Dzięki

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

24007520807

Automatyczna skrzynia biegów EH

A5S 390R - XR

Była montowana z silnikami m47n, 318d i 320d.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
Skrzynia wymieniona dokladnie na taka sama. Niestety przed wymiana skrzyni wymienilem silnik po paru dniach zaczelo piszczec z okolic konwertera. Najpierw bardzo glosno i tylko w miescie. Na trasie cisza. Z czasem coraz ciszej. A ze skrzynia miala swoje nalatane i oleju nikt nie wymienial postanowilem wymienic calosc a nie tylko sam konwerter. Niestety po wymianie piszczenie konwertera pozostalo. Zawsze po odpaleniu auta na wstecznym lekko piszczy i jak wolniej po miescie jade to rowniez slysze. Silnik byl dobrze raczej zamontowany pod okiem brata mechanika. Adaptacja w inpie nic nie zmienila.