Skocz do zawartości

[e90] pasek wieloklinowy - jaki?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W niedzielę miałem pierwszą nieprzyjemną historię ze swoim BMW. Padło koło pasowe i spadł pasek wieloklinowy. Laweta, dom, garaż i do roboty. Wymieniłem koło na nowe (cudów nie ma - dobre, takie jak poprzednie), ale za żadne skarby nie jestem w stanie wsadzić na rolki starego paska. Oczywiście napinacz poluzowany. Zmierzyłem długość i pasek ma ~1697. Brakuje mu dosłownie 3-4cm żeby najść na rolkę, ale tak jest to niemożliwe. Próbowałem wieloma metodami. Czy możliwe, że gdy spadł nagrzany i poluzował się szybko, to skurczył się?

Do założenia paska luzuję napinacz i nic więcej. Wg manuali to wystarczy. N47 E90.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Sprawdź 5 razy czy na pewno dobrze zakładasz, napinacz luzujesz do oporu i pasek powinien wejść praktycznie luźno.
3A0jS9b.png
Opublikowano
  • Autor

H3TJnxw

Pasek zakładam tak jak wyżej, na pewno. Napinacz poluzowany na pewno na max, z resztą trzymam go na trzpieniu. Cóż dziś walk ciąg dalszy po południu.

Robię zgodnie z:

https://www.newtis.info/tisv2/a/en/e90-320d-lim/repair-manuals/11-engine/11-28-drive-belt-with-tensioning-deflecting-element/HYFaapF

oraz

https://www.newtis.info/tisv2/a/en/e90-320d-lim/repair-manuals/11-engine/11-23-vibration-damper/HlyFwUM

Mam wersję z EPS czuli pasek krótszy, 1697mm.

Nie wiem jak pasek szedł, bo wcześniej go nie zdejmowałem, a spadł.

Tu:

na przykład idzie inaczej, niż na zdjęciu.

Tu:

jest tak, jak zakładać próbuję.
Opublikowano
  • Autor

Wydaje się to mało realne, ale pasek był rzeczywiście o kilka cm krótszy od nowego.

Nowy założony. Swoją drogą filmy na YT nie do końca są OK. Pasek nakładamy na wszystkie rolki a na końcu zakładamy ją przez górną rolkę prowadzącą, stałą, bez rantu. Nie na alternatorze, nie na innych kołach.