Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Przygotowuje się do wymiany konwertera w mojej e61 530D 231km 2006 i mam pytanie czy mógł by ktoś rozkodować po vinie jaką mam skrzynie? Bo na bmwfans pokazuje że albo 6hp19Z albo 6hp26Z i ile oleju wchodzi do skrzyni po takiej operacji bo wiem że w konwerterze tez mieści się jakaś ilość oleju i teraz nie wiem ile go kupić z tego co patrzyłem miski do skrzyń są sprzedawane ale z 7 albo z 10 litrami oleju
Opublikowano

Jeżeli z wymianą konwertera to musisz 10l mieć, przerabiałem temat w maju to wlałem z 5l i litre do konwertera, auto zaczęło wypluwać, litre dolałem po nagrzaniu do odpowiedniej temperatury a jeszcze jedną po jeździe próbnej. Łącznie chyba wyszło tam 8l z haczykiem ale nie zrzucałem mechatroniki jeżeli by to zrzucił to pewnie nie wiele Ci zostanie z tych 10 litrów

Edit: pamiętaj ze zawsze możesz kupić ravenola który jest w butelkach 4 litrowych. Dwie takie buteleczki powinny obskoczyc jeżeli nie planujesz ściągać mechatroniki. Olej lepiej wychodzi cenowo niż oryginał a rozmawiałem z fachowcem który notabene pracuje na ravenolu i mówił ze smialo można ten olej wlewać ale do samochodu z fabryczna mocą. Gdy auto ma podniesiona moc to na ravenolu lubi popiskiwać automat przy zmianie biegu, wtedy lepiej zainwestować w oryginał zf

Opublikowano
Bardzo dziękuję za wyczerpującą wiadomość, jeszcze tylko muszę ogarnąć którą mam skrzynie czy 6hp19 czy 6hp26 da się to jakoś rozróżnić nie zdejmując skrzyni z auta?
Opublikowano

https://bimmercat.com/bmw/pl/vin/decoder/online

Wpisz tutaj swój vin i wyskoczy Ci taka rubryka, u mnie np wyskoczyła taka

Model 535D (NC91)

Skrzynia biegów 9.50l (GA6HP-26Z Auto)

Silnik 8.25l (M57TU)

Napęd końcowy 1.20l

Klimatyzacja A/C 9.80l

Klimatyzacja 0.00l

Hamulce 1.00l

Jeżeli masz dostęp do kanału to pod pampersami po stronie kierowcy jest na skrzyni tabliczka która określa dokładny numer skrzyni, w razie gdybys chciał części zamawiać

Opublikowano
Bardzo dziękuję za wyczerpującą wiadomość, jeszcze tylko muszę ogarnąć którą mam skrzynie czy 6hp19 czy 6hp26 da się to jakoś rozróżnić nie zdejmując skrzyni z auta?

Mam ten sam rocznik i silnik, skrzynię masz na pewno 6hp26 (6hp19 jest słabsza nie wytrzyma 500 nm)i konwerter F85 , jak byś chciał w przyszłości trochę mocy dołożyć, możesz włożyć konwerter w102, wytrzyma więcej niutów.

852c2d3fdc685c61m.png