Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich. Jestem po nie udanej próbie chip tuningu, auto po regeneracji wszystkich wtryskiwaczy w grudniu ubiegłego roku, ale każda próba zmiany mapy skutkowała z wywaleniem błędu DDE na liczniku, po sprawdzeniu błędów w komputerze, tuner powiedział, że wtryskiwacze nie domagają, na programie korekty na 1 wtryskiwaczu -0.89,

2. 0.08,

3. -1.11,

4. -0.64,

5. 1.69,

6. 0.25,

na mapie seryjnej juz po kilku próbach modyfikacji przedstawialo się następująco

1.-0.94

2. 0.31

3. -0.82

4. -0.71

5. 1.36

6. 0.07

Pod obciążeniem na seryjnej mapie drugi wtryskiwacz dochodzi do wartości ok 1.9-2, piąty do 1.3 reszta oscyluje poniżej wartości 0.7, mógłby ktoś znający temat, doradzić, czy problem lezy po stronie auta, czy słabe umiejętności tunera?

Na hamowni na seryjnym sofcie pokazał 183.5PS i ok 390Nm.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Wklej błąd i pokaż ciśnienie wstępne paliwa.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano

Kodu błędu nie uzyskałem od tunera, ale tłumacząc na Polski powiedział "Nie osiągnięto zadanego ciśnienia na listwie",

Wartość Pre supply pressure 4.24 mbar.

Rail- pressure 338mbar - temp silnika ok 40 stopni

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ciśnienie wstępne jest ok, ale może zacinać się pompa progowa lub bardziej prawdopodobne wtryskiwacz daje na przelew, trzeba zrobić test przelewowy.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano
Po teście przelewowym na rozgrzanym silniku różnica pomiędzy wtryskiwaczami nie jest większa niz 5 ml, ale zauważyłem, że wtryskiwacz nr. 6 strasznie głośno chodzi (stuka), względem reszty, może nr 6 jest winny?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Miałem niedawno przypadek w tym silniku, że któryś wtryskiwacz dawał na przelew pod obciążeniem i auto traciło moc po rozgrzaniu, może tu też tak jest.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano

Wtryskiwacz nr. 6 został wymieniony(głośna praca, prawdopodobnie pod obciążeniem dawał na przelew), za kilka dni będzie próba chip tuningu, dam znać za kilka dni, czy pomogło :lol:

Dodaje błąd po programie który wyświetla się w pamięci komputera:

4496 Raildruck-Plausibilitaet

Dane pod błędem:

kraftstoff vorfoerderdruck 0.06 bar

Einspritmenge 70.15 mm^3

Raildruck 668.67 bar

Po wymianie pompy progowej, ciśnienie nie spada pod obciążeniem poniżej 4.15 i przed wywaleniem bledu DDE czuć chwilowy spadek mocy

• 3 tygodnie później...