Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witajcie

mam zmartwienie w kwestii swojej x5, jeżdżę nią juz dobre pół roku i od początku słyszę czasem chwilowe grzechotanie na wolnych obrotach tylko na ciepłym silniku, ilka razy auto odstawiałem na warsztat by posłuchali ale nic nigdy przy niech nie zagrzechotało, ostatnio jednak usłyszeli w końcu bo byłem dłużej na warsztacie wymieniać pompę vacum i filtry i oleje no i mnie przestraszyli że to na rozrządzie.. Bardzo mozliwe że gdzieś napinacz nie domaga i najlepiej by nią nie jeździć.. Kurcze najgorsze jest to że za kilka dni umówione wakacje i wyjazd do chorwacji.. Pytanie do was jak to jest z tym czy to faktycznie napinacz a moze cos innego typowego dla tego silnika, no i czy faktycznie nią nie jechać, nie wiem co robić......Z góry dzięki za wskazówki

Opublikowano

Po pierwsze jak opisujesz objawy to warto wspomnieć:

1. Z którego miejsca silnika dochodzi dźwięk?

2. Nagrać dzwięk i podłączyć linka

3. Podać typ dźwieku, metaliczny, szum, grzechotanie, itp.

4. Jaki przebieg (ale oryginalny, a nie z licznika)

Inaczej to tylko wróżenie z fusów

Poza tym być może łancuchy są ok, tylko napinacz do wymiany.

Opublikowano
dźwięk występuje z góry silnika, chwile grzechocze i przestaje, no i nie cały czas tylko od czasu do czasu... Postaram się dzisiaj nagrać filmik, a odnośnie kilometrów to ma na liczniku 146tys i myślę że tyle jest nie więcej bo mam dużo dokumentów od prawie nowości tego auta z serwisowania i przebiegi się pokrywają...
Opublikowano
jak sie pojawi ten dźwięk i lekko nacisne gaz to od razu znika
Opublikowano
Mi to brzmi jak by spod pokrywy prawej głowicy, jutro wieczorem będę osluchiwal u innego mechanika..
  • 4 miesiące temu...
Opublikowano
Taaaa mechanik osłucha i co jeden to inna diagnoza. Olej spuść i sprawdź czy gruzu niema, komputer podepnij sprawdź błędy i czujniki. Może rozrząd się przestawił, wszystko będzie w ISTA