Skocz do zawartości

Bmw e83 3,0 d wyświetlacz komputera nie reaguje na przyciski

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam problem z następnym e83. Auto posiada panoramę. Z lewej strony bagażnika naciekło trochę wody z powodu przytkanego odpływu. Odpływ udrożniłem ale przestało działac radio, Cd, navi i komputer. Wyświetlacz wyświetla menu ale nie reaguje na przyciski i pokrętła. Wymontowałem czytnik dvd i moduł bluetooth. Wszystko było zalane i skorodowane. Widoczne są nadpalenia nóżek scalaków. Kupiłem inny czytnik dvd i podłączyłem. Bez żadnej poprawy. Menu jest widoczne ale nie zmienia się po naciśnięciu przycisków i przekręceniu gałek. Modułu bluetooth nie wymieniałem. Zakładam,że tez może byc uszkodzony. Zastanawiam się, gdzie leży problem? Czy wszystkie te elementy (czytnik dvd i moduł bluetooth) muszą być sprawne żeby menu wyświetlacza było aktywne? Czy radio dvd na panelu środkowym uszkodziło się dodatkowo?

Pozdrawiam, RP

Opublikowano

Miałem do czynienia z X3, w którym moduł bluetooth pływał w wodzie, a navi i radio działały prawidłowo.

Piszesz, że wymieniłeś komputer nawigacji (to nie jest tylko czytnik DVD). Spróbuj odłączyć akumulator i poza nim zewrzeć klemy na ok 30 minut. Zresetujesz w ten sposób pamięci modułów. Potem podłącz akumulator (najpierw plus potem minus) i zobacz, czy jest zmiana. Możesz także spróbować wgrać nowy soft do komputera nawigacji (opis i linki do softu znajdziesz na forum).

Po wymianie wtryskiwaczy w zeszłym roku miałem taki zonk, że przestał mi rozkładać się ekran nawigacji. Nie reagował na nic. Dopiero odpięcie i zwarcie klem pomogło. Czasem taki reset się przydaje.

--

Pozdrawiam,

deebee (Darek)