Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

Kilka miesięcy temu przydzwoniłem w sarnę. Niestety wydatków nazbierało się sporo i poszły obie lampy xenonowe. Problem pojawił się w momencie odbioru auta od blacharza/lakiernika.

Nie zauważył, że w BMW były xenony dynamic z doświetlaniem zakrętów i kupił na allegro lampy jako zwykłe ksenony. Problem jest jeszcze taki, że lampy mają angielskie oznaczenie, jednak mają przesłony i udało się je przestawić na EU (ale i tak wydaje mi się, że świecą bardziej jak z USA płasko, niż mocno doświetlona prawa strona).

Mimo wkurzenia się chciałem już odebrać auto i móc jeździć. Wcześniej ksenony po odpaleniu robiły test góra/dół. Teraz cały czas świecą poziomo w 1 miejscu bez testowania i przy obciążeniu bagażnika świecą zbyt wysoko, czyli regulacja nie działa.

Chciałem trochę oszczędzić i kupiłem kabelek do programowania, ale szybko zderzyłem się ze ścianą i moje wcześniejsze doświadczenie z Nissanami i Oplami można wyrzucić do kosza.

Mam cały pakiet BMW Tools zainstalowany i kabelek komunikuje się.

W NCS udało mi się wg. porady usunąć #524 w NCS i NFRM, czyli wyłączenie doświetlania zakrętów.

Niestety lampy dalej działają tak, jak wcześniej.

Bardzo proszę o poradę co jeszcze mogę zrobić i w którym programie, aby lampy zaczęły działać prawidłowo.

Z góry dziękuję za pomoc.

Auto to BMW E91 z 2007r 320d

NCS podpowiada FRM2.E89.C09 A_PL2FRX.IPO FRM_70.PRG przy próbie wysłania zmiany z usuniętym #524

Opublikowano
a diagnostykę robiłeś i czy jakieś błędy wywala? sprawdź w INPIE czujnik poziomu na przodzie i tyle czy wgl reaguje. Jeśli są uszkodzone to będą cały czas świecić w dół
Opublikowano

Inpa pokazuje błąd DSC - jest walnięty 1 czujnik ABS.

Jest też błąd modułu świec żarowych.

Poza nimi nie ma błędów.

Muszę pogrzebać gdzie się sprawdza te czujniki. Dzięki

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Te przesłony nie zmieniają UK na EU czy odwrotnie . To jest rozwiązanie po to żeby nie oślepiać anglików jak tam pojedziesz i na odwrót . Efektem tego jest świecenie z płaską linią odcięcia . Nie zmienisz tego programowo . Pozostaje wymiana lamp na EU . Opcjonalnie rozklejanie i przekładka z poprzednich przesłon .

Z tego co pamiętam to wymaga też zmiana wiązki jeśli są lampy tylko xenon . do lamp dynamic leci dodatkowe zasilanie modułów SMC i 1 przewodowa magistala sterująca .musiałbym zobaczyć w schemacie czy sterowanie przesłoną do długich jest też jakoś inaczej wykonane .

Opublikowano

Czujniki sprawdziłem i są OK.

Możesz mieć rację, że w wiązce jest coś inaczej puszczone.

Będę wdzięczny za schematy.

Na razie spłukałem się z kasy. Więc muszę pojeździć z lampami na płasko..

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Różnic sporo w okablowaniu . Tu pierwsze jest dla zwykłego poziomowania . 4 przewody do każdej lampy do silników krokowych .

https://www.newtis.info/tisv2/a/en/e90-320d-lim/wiring-functional-info/body/lighting/automatic-headlight-beam-throw-adjustment/pf9cQN2

Tu dla doświetlania

https://www.newtis.info/tisv2/a/en/e90-320d-lim/wiring-functional-info/body/lighting/cornering-light/1Vnbjhm1YR

Jest poprostu komunikacja z elektroniką w lampie .

Opublikowano

Faktycznie sporo różnic w okablowaniu. Moduł lampy steruje krokowcem od wysokości i od skrętu soczewki.

Ciekawe,czy po takiej przepince czegoś nie zjarało.

Ale się wpierdzieliłem..

Albo rycie instalacji przy FRM, albo reklamacja, z którą oewnie będą problemy.

• 1 rok później...
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano
Lampy 2005-2007 (przed pierwszym liftem elektroniki) nie bedą się testowały. Wiem, bo sam mam lewą lampę 05, a prawą 07 po lifcie i prawa lampa po uruchomieniu robi testy lewo prawo góra dół, a lewa stoi w miejscu, lecz obie działają poprawnie podczas jazdy więc nie masz się czym przejmować