Skocz do zawartości

E90 320i LCI 170 HP N43B20 falujace obroty i check control

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Posiadam BMW E90 320i LCI 170HP z 2011r N43B20. (AUTOMAT)

Od jakiegos czasu auto zaczelo mi płatac figle. Na zimnym silniku (np. z rana) falują obroty, gdy wrzucę bieg na "D" przez jakąś minute i potem jest wszystko ok. Drugi objaw który zauważyłem to na niskich obrotach przy małej prędkości poszarpuje, przy spokojnej jeździe. I teraz w ostatnim etapie wyskoczył mi Check Engine gdy jechalem na autostradzie i auto zaczelo pracowac na 3 cylindry. Brak mocy. Musialem wylaczyc samochod i ponownie uruchomic. Wtedy blad zgasl.

Bylem u mechanika na naprawie i nic to nie zmienilo.

Zostaly wymienione wszystkie swiece, jedna cewka i jeden wtryskiwacz (WSZYSTKO NA ORYGINALNYCH i NOWYCH CZESCIACH)

Nie mam juz sil. Ile mechanikow tyle diagnoz. Juz nie chodzi o pieniadze tylko o czas. Licze na wasza pomoc bo juz stracilem nadzieje.

Pozdrawiam : )

Opublikowano
Witam

Posiadam BMW E90 320i LCI 170HP z 2011r N43B20. (AUTOMAT)

Od jakiegos czasu auto zaczelo mi płatac figle. Na zimnym silniku (np. z rana) falują obroty, gdy wrzucę bieg na "D" przez jakąś minute i potem jest wszystko ok. Drugi objaw który zauważyłem to na niskich obrotach przy małej prędkości poszarpuje, przy spokojnej jeździe. I teraz w ostatnim etapie wyskoczył mi Check Engine gdy jechalem na autostradzie i auto zaczelo pracowac na 3 cylindry. Brak mocy. Musialem wylaczyc samochod i ponownie uruchomic. Wtedy blad zgasl.

Bylem u mechanika na naprawie i nic to nie zmienilo.

Zostaly wymienione wszystkie swiece, jedna cewka i jeden wtryskiwacz (WSZYSTKO NA ORYGINALNYCH i NOWYCH CZESCIACH)

Nie mam juz sil. Ile mechanikow tyle diagnoz. Juz nie chodzi o pieniadze tylko o czas. Licze na wasza pomoc bo juz stracilem nadzieje.

Pozdrawiam : )

sporo info na ten temat w tym dziale

czy wtrysk byl zakodowany i czy skasowales adaptacje i stworzyles nowe po wymianie?

Opublikowano
  • Autor
Nie jestem w stanie Ci odpowiedzieć na to pytanie bo robil to mechanik. A czy on to zrobił to nie wiem. Własnie wrocilem z trasy i juz zapalil mi sie Check Engine na stale. Takze rece mi opadaja... Ale dziękuje tobie chociaż za podpowiedź
Opublikowano
Nie jestem w stanie Ci odpowiedzieć na to pytanie bo robil to mechanik. A czy on to zrobił to nie wiem. Własnie wrocilem z trasy i juz zapalil mi sie Check Engine na stale. Takze rece mi opadaja... Ale dziękuje tobie chociaż za podpowiedź

nie sadze by mechanik przeprowadzal Ci adaptacje, a to jest koniecznosc!

tu masz jak to zrobic:

zadzwon do mechanika i dowiedz sie czy wkodowal ten wtrysk!

Opublikowano
  • Autor
Jutro do niego bede dzwonil. Bardzo dziekuje Ci za podowiedz jeszcze raz.
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Żaden mechanik nie robi adaptacji i żaden nie ogarnia n43 i n53 stąd tyle złych opinii, a to są fajne silniki jak wszystko robione jest na czas

Diagnostyka silników N53 i N43

Możliwość zdalnej diagnostyki, szczegóły zapraszam na PRIV

6CiWSrm.png

Opublikowano
  • Autor
Tak jak przewidywalicie. Wszystkie cztery wtrysku nie zostały skalibrowane .
Opublikowano
Tak jak przewidywalicie. Wszystkie cztery wtrysku nie zostały skalibrowane .

Skalibrowane?

Masz na mysli zakodowane?

Musi je wszystkie wyciagnac, spisac kody i wklepac w inpie naprzyklad albo innym tego typu programie.

Na youtube sa filmy ktore pokazuja jak to zrobic.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Bez wyciągania wtrysków widać ich kody.
Opublikowano
Bez wyciągania wtrysków widać ich kody.

aaa....super...to ulatwia sprawe...dzieki za poprawienie

a jeszcze tak dodatkowo zapytam bo gdzies widzialem ze zeby wlozyc wtrysk do srodka trzeba scisnac uszczelke

ktora jest na koncu i ze to jakas tulejke specjalna trza miec co sciska te uszczelke, czy da rade to zrobic bez? moze jakies 'fikumiku' magiczny sposob?

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Widziałem z 10 razy jak to robił mój mechanik i nie potrzeba żadnych tulejek czy innych dziwnych narzędzi.
Opublikowano
To 10 razy źle widziałeś
Diagnoza n53/n43 info pw
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
To jutro zobaczę 11 i ci nagram.
Opublikowano
Jak wyciągniesz wtrysk to czarna uszczelka przy dyszy jest zawsze do wymiany, to samo nowy wtrysk, po. Zdjęciu zabezpieczenia jest kilkanaście sekund na włożenie wtrysku w głowice bo ta uszczelka się rozszerza :)
Diagnoza n53/n43 info pw
Opublikowano
  • Autor
Wymienione mam wtryski i zakodowane. Cewki tez sprawne. Ale mam nadal mały problem ze jak odpalę auto jak postoi przez noc lub dłużej to gdy go odpalam i wrzucę bieg „D” lub wsteczny „R” to przez minutę falują obroty. Potem jest wszystko ok. Czy ktoś miał taką przypadłość ?
Opublikowano
  • Autor
Dalej problem z autem.... Wymienione zostały dwa wtryski i zakodowane oczywiście, wszystkie cewki. Na zimnym silniku dalej falują obroty i w czasie jazdy poszarpuje na wolnych obrotach np. Jak jadę 50 km/h ekonomicznie. A dzisiaj mi nawet wyskoczył błąd na komputerze „ Usterka silnika - Spadek mocy”. Nie wiem co mam już robić auto było u dwóch mechaników i dalej błędna diagnoza. Już nie chodzi o pieniądze. Proszę o poradę. Może to wina VANOSOW i trzeba wymienić ?
Opublikowano

z moich doświadczeń wynika ze diagnoza n43 jest trudna, mechanicy którzy nie zajmują się bmw raczej nie dadzą rady ogarnąć tematu,

https://translate.googleusercontent.com/translate_c?depth=1&hl=pl&pto=aue&rurl=translate.google.pl&sl=en&sp=nmt4&tl=pl&u=https://bimmerprofs.com/msd80-diagnostics/&usg=ALkJrhhVCWXIUiUwZI9SrBe6QjB1fJip1A

(celowo przepuszczone przez google translator)

to jest link do strony z opisem diagnozowania n43 polecam zacząć od tego, wymienianie na może skończy się kosztami jak morze

Opublikowano
Dalej problem z autem.... Wymienione zostały dwa wtryski i zakodowane oczywiście, wszystkie cewki. Na zimnym silniku dalej falują obroty i w czasie jazdy poszarpuje na wolnych obrotach np. Jak jadę 50 km/h ekonomicznie. A dzisiaj mi nawet wyskoczył błąd na komputerze „ Usterka silnika - Spadek mocy”. Nie wiem co mam już robić auto było u dwóch mechaników i dalej błędna diagnoza. Już nie chodzi o pieniądze. Proszę o poradę. Może to wina VANOSOW i trzeba wymienić ?

Mam wrazenie ze srednio czytasz co ci piszemy.

Zakladajac ze zostaly wymienione te wtryski ktore byly problemem, ze te wymienione zostaly zakodowane, czy wykasowales adaptacje i stworzyles nowe? Jezeli nie to to jest problemem!