Skocz do zawartości

Auta z Kanady

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

Panowie, czy ktoś może się podzielić doświadczeniami związanymi ze sprowadzaniem auta z Kanady? Jak to u was wyglądało? Od jakiegoś czasu chodzi mi i mojemu wspólnikowi zakup po nowej 911 Carrera na łebka , a że jeden z naszych klientów jest kanadyjczykiem który mieszka w Polsce i prowadzi tu oddział swojej rodzinnej firmy to pomyślałem o mieniu przesiedleńczym. Kilka razy widziałem na otomoto droższe auta typu merc amg/ bmw m które były sprowadzone z kanady i właściciele informowali , że auta nie były bite tylko właśnie kupione nowe i sprowadzone. W przypadku Porsche kusi jeszcze "european delivery" więc aut bym nie musiał pakować do kontenerów tylko odbierał w Zuffenhausen. Zakładam zakup aut właśnie poprzez znajomego kanadyjczyka gdzie w kraju bym je oficjalnie od niego odkupił ale ... zielonego pojęcia nie mam jak to wychodzi z punktu widzenia podatków. Czy jako kanadyjczyk sprowadzający auto do polski musi wtedy płacić akcyzę i inne? Wtedy na pewno odpada cło. Ktoś już odstawiał takie kombinacje?

Pozdrawiam ;)