Skocz do zawartości

problem resetu czujnika kąta skrętu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześc,

z góry wiem, że temat czujnika kąta skrętu był poruszany w moim temacie dotyczącym tempomatu ale tutaj sprawa ma się inaczej i troche inaczej to wygląda.

Pacjent to nie E90 a E71 lci z 2013r. (vin: L860620)

Po zmianie przełączników zespolonych SZL nie mogę wykasować adaptacji czujnika kąta skrętu. Wchodzę w Tool32 DXC_70 po czym wchodze w lenkwinkel... cała adaptacja się wykonuje, status jest jako ok ale wszystkie błędy wracają od razu.

ICM wywala błąd 644c

DSC - 6F56

VGSG - CF80

DME - 4c3c

Auto posaida o ile dobrze pamiętam aktywny hydrauliczny układ kierowniczy, czy powinienem też zrobić jego adaptację?

Przy kodowaniu pod nowe 544 (tak auto w serii nie miało tempomatu) koduje EHB3, KOMBI, ICM - czy o czymś zapomniałem?

Możliwe, że jest to spowodowane starymi SpDaten? bardziej bym stawiał na to, że jakaś kalibracja nie chce przejśc bo nawet po wykodowaniu 544 i wsadzeniu oryginalnych przełączników nadal nie mogę się pozbyć kontrolek świętej trójcy i nie przechodzi mi adaptacja.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Przeprogramuj dsc. Winkfp np. Czasami samo kodowanie i kalibracja nic nie daje. Daj jakies tlumaczenie/opis tych bledow.
Opublikowano
  • Autor
Też właśnie tak myślałem aby jeszcze dłubnąć to Winkfp. Przez comfortmode i zrobić update zusb mimo wszystkiego?
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Tak, nawet jak soft ten sam, przeprogramuj.
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Kalibracja aktywnego potrzebna jak swieci sie kierownica na pomaranczowo ale najpierw dsc, te kontrolki musza zniknac, pozniej aktywny.
Opublikowano
  • Autor

Właśnie nie wiem czy Tool32 ma możliwość kalibracji aktywnego układu :?: :?:

Problem w tym, że świecą się typowe 3 kontrolki czyli trakcja, ręczny i ikonka kierownicy. Przy adaptacji czujnika kąta skrętu przez tool32 na chwilę znikają i zaraz znowu się pojawiają. iDrive wyświetla błąd kontroli trakcji, błąd DBC, Błąd układu kierowniczego i błąd napędu 4x4.

spróbuje jutro winkfp zaprogramować i zobaczymy czy to coś zmieni

Opublikowano
  • Autor

Untitled.png

takie bledy wywala dsc. wyglada mi to na aktywne sterowanie. Nie wiem czy tool32 ma mozliowsc kalibracji active steering? jesli ma ktos z was jakis pomysl dajcie znac bo sprawa dosc pilna

dsc jeszcze nie flashowalem

Opublikowano
  • Autor

Zrobiłem flash DSC później Tool32 DXC_70 i lenkwinkel_dsc i tak jak kontrolki na chwile gasły tak znowu wracają.

Może tool32 nie ogarnia tego EHB70

EGS:

Cf2C Multiple fault message 3 (low-level seriousness) for (EGS_EL, PT-CAN) from (DSC_Modul, PT-CAN)

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Nie masz isty/d?
Opublikowano
  • Autor

Właśnie udało się ogarnąć, nie lubię ISTY ale już się zmusiłem i zrobiłem to przez iste, wystarczyło zrobić kalibrację ActiveSteering.

Z początku zniknęła sama kontrolka kierownicy, wyłączyłem włączyłem auto i wszystko zniknęło. Teraz bawię się w tempomat czemu mimo kodowania nie utrzymuje prędkości.

Jak wymyślę to napisze. Dzięki KKX, znowu mi pomogłeś :wink:

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
:cool2: