Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Posiadam bmw f30. Od pewnego czasu zauważyłem że podczas odpalania samochodu czuć niesamowite drgania oddziałujące na lewarek zmiany biegów. Przy jeździe samochodem jak i na postoju widać i czuć że lewarek drga. Co o tym myślicie?

Opublikowano

Mam to samo w e87 i f30 z tym samym silnikiem N47.

Ale w jedynce widać i słychać drgania wyraźniej, zrobił się luz między mocowaniem gałki a drążkiem mocującym.

Trzeba rozebrać i zobaczyć co tam w środku się dzieje.

Ale jakie jest rowiązanie problemu, to nie wiem :?

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

mam to samo w F11 i F 30 przy odpaleniu lewarek lata i na drodze gdzie są dziury to samo .... znajde i napisze nie poddam się ...:)

:D :D

Opublikowano

U mnie to samo. U szwagra w e91 też. U kuzyna w e91 było podobnie, ale Twierdzi ze udało mu się dostać iposmarowac elementy tłumiące drgania wykonane z twardej gumy i u niego przeszło.

U mnie łomot jest straszny, zwłaszcza jak mam wrzuconą 2, i zatrzymam się na sprzęgle.

https://www.newtis.info/tisv2/a/en/f31-320d-eff-dyn-tou/repair-manuals/25-gearshift/25-11-centre-shift-for-mechanical-transmission/IKqxGGmG

Tak to wygląda, żeby się dostać od dołu, trzeba zdjąć wał i wszystkie osłony