Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Jestem posiadaczem BMW m4. Moje pytanie to; jakie rzeczy wymieniać w takim aucie oprócz wiadomo normalnej eksploatacji.

Wiem, że należy blisko 100tys wymienić świece, polecacie coś jeszcze wymieniać przy takim aucie? Aktualny przebieg mojego auta to 55tys km.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Świece co max 40tyś, olej i filtry 8-10tyś, olej w dyfrze co 2-3 wymiany w silniku około 25-30tys km, olej w skrzyni co około 50-60tyś km. Reszta to płyny i eksploatacja.
  • 1 miesiąc temu...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Zrob tez niedlugo panewki bo twoja M4 skonczy jak moja, szkoda slow :duh:

To dopiero w okolicy 100tyś się sprawdza. Jak ktoś wymienia olej co 8-10tyś i nie użytkuje auta na torze zazwyczaj nie ma potrzeby wymiany nawet przy 100-120tyś. Ile miałeś przebiegu, jak zmieniany olej i jaki olej? Aso leje też za słaby olej do ostrej jazdy a już napewno jak ktoś ma stage 2 to musi używać oleju o wyższej temperaturze. Do normalnej jazdy min 5w40 do wyczynowej nawet 10w60.

W zużyciu panewek nic się nie zmieniło od czasu polonezów. Problemy z ich zużywaniem w obecnych czasach wynikają głównie ze źle dobranych oleji nie chroniących silnika tylko zmniejszających spalanie oraz zbyt długich interwałów. Ewentualnie ostra jazda na zimnym to standardowe przyczyny.

W M3/M4 olej należy wymieniać co 8-10tyś zależnie od stylu i sposobu użytkowania.