Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

mam 130i B+LPG, czy mógłby ktoś podpowiedzieć jakie są proponowane interwały wymiany np. świec, rozrządu czy oleju w skrzyni?

Chodzi mi o ogólne wskazówki na temat serwisu "jedynki"

Samochód w moich rękach od niedawna i chcę się zagłębić w prawidłowe serwisowanie, żeby służył jak najdłużej :D

Drugie pytanie ostatnio samochód zaczął delikatnie "szarpać" na wolnych po przełączeniu na gaz jak i czasami nawet po trasie pokonanej na LPG. Po ujęciu gazu i dodaniu też czasem czuć delikatne szarpnięcie tylko na lpg. Czy to mogą być świece?

Słyszałem że świece mają ciężej na gazie. Gazownik stwierdził że wina nie leży po stronie instalacji bo z nią jest wszystko okej ( wtryski gazu nowe, mają 2000 km)

Na benzynie tego problemu nie zauważyłem

Opublikowano
Taki silnik i gaz.....Żal...

A ty co masz? 2.0 diesel? Nadal wolę gaz w mojej "zapalniczce" niż ropę w twoim traktorze. Jeżeli nie zależy ci na oszczędności to dlaczego masz diesla? (tak przypuszczam, może masz 135i więc no offens) Mogłeś kupić 6.4 Hemi i jeździć na benzynce skoro oszczędność dla ciebie to "Żal" ewentualnie patrząc na twoje poglądy to gdyby nie silnik diesla to chodził byś pieszo lub polubił komunikację miejską/wiejską :D

Wydawało mi się że społeczeństwo dorosło do tego że ludzie chcą oszczędzać tym bardziej w obecnej sytuacji i sprawy portfela i tego co wypada a co nie są kwestią osobistą... ale jak widać trafiają się ludzie którzy zamiast pomóc lub po prostu pominąć temat musza wylać z siebie troszkę zazdrości, niespełnionych marzeń albo po prostu "pierwiastek wsi" :)

Jeżeli staruszka z zakupami upadnie to zamiast pomóc, powiesz jej że mogła kupić mniej produktów potrzebnych do życia, lub mogła zamówić dowóz do domu tak? Po czym odjedziesz dalej swoim "wozem"?

Pozdrawiam :norty:

• Główni Moderatorzy
Opublikowano

Wg ASO to idzie tak:

oil service - co 2 lata lub 25 albo 30k km (nie pamiętam)

inspection I - 2 lata/30k km

oil service - 2 lata/30k km

inspection II - 2 lata/30k km

[...]

I teraz poszukaj co się zawiera do wymiany przy oil service co przy inspection I lub II.

Oczywiście to jest wg ASO.

Głowa na karku i olej z filtrem wymieniaj co roku lub 10-15k km, a nie co 2 lata i 30k km :D

Dodatkowo świece chyba przy Inspection II się wymienia lub 100k km nie pamiętam.

Lifetime wg BMW to 10 lat lub 100k mil.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Tu masz też informację co ile wymieniać, ale przy gazie świece częściej, olej max co 15000km

https://www.newtis.info/tisv2/a/en/e87-130i-sha/repair-manuals/00-maintenance-general-note/00-00-maintenance/HbE37o7p

Ja z twojego opisu brałbym się za świece.

P.s. nie chodzi o to, że masz nie jeżdzić na gazie. Twoje auto śmigaj, oby jak najdłużej. Tylko szkoda, bo te auta będą szły tylko do góry, jak będą w spoko stanie. A niestety dla ciebie, większość ludzi, którzy chcieli by za nie dużo zapłacić mają zdanie manka, że gaz to do zapalniczek.

Opublikowano
Tu masz też informację co ile wymieniać, ale przy gazie świece częściej, olej max co 15000km

https://www.newtis.info/tisv2/a/en/e87-130i-sha/repair-manuals/00-maintenance-general-note/00-00-maintenance/HbE37o7p

Ja z twojego opisu brałbym się za świece.

P.s. nie chodzi o to, że masz nie jeżdzić na gazie. Twoje auto śmigaj, oby jak najdłużej. Tylko szkoda, bo te auta będą szły tylko do góry, jak będą w spoko stanie. A niestety dla ciebie, większość ludzi, którzy chcieli by za nie dużo zapłacić mają zdanie manka, że gaz to do zapalniczek.

A mógłbyś powiedzieć coś o rozrządzie i jego trwałości? Są jakieś informacje przy jakim przebiegu powinno się go wymienić?

Olej zawsze wymieniam co 9-10 tyś, na przyszły tydzień planuję płukankę i wymianę na Motul'a 8100 X-cess 5w40

Opublikowano
Taki silnik i gaz.....Żal...

A ty co masz? 2.0 diesel? Nadal wolę gaz w mojej "zapalniczce" niż ropę w twoim traktorze. Jeżeli nie zależy ci na oszczędności to dlaczego masz diesla? (tak przypuszczam, może masz 135i więc no offens) Mogłeś kupić 6.4 Hemi i jeździć na benzynce skoro oszczędność dla ciebie to "Żal" ewentualnie patrząc na twoje poglądy to gdyby nie silnik diesla to chodził byś pieszo lub polubił komunikację miejską/wiejską :D

Wydawało mi się że społeczeństwo dorosło do tego że ludzie chcą oszczędzać tym bardziej w obecnej sytuacji i sprawy portfela i tego co wypada a co nie są kwestią osobistą... ale jak widać trafiają się ludzie którzy zamiast pomóc lub po prostu pominąć temat musza wylać z siebie troszkę zazdrości, niespełnionych marzeń albo po prostu "pierwiastek wsi" :)

Jeżeli staruszka z zakupami upadnie to zamiast pomóc, powiesz jej że mogła kupić mniej produktów potrzebnych do życia, lub mogła zamówić dowóz do domu tak? Po czym odjedziesz dalej swoim "wozem"?

Pozdrawiam :norty:

Tak kolego mam 2.0 diesel...A dlaczego? Ano dlatego że gdybym znalazł E88 z silnikiem 3.0 lub 135 brałbym w ciemno i nie zakładał bym w żadnym wypadku gazu. NIestety w moim przypadku nie było możliwe znalezienie cabrio w tym silniku dlatego poszedłem na ustępstwa. Czasami trzeba.

A ty od razu oceniasz mnie wogóle mnie nie znając jak i przypadku dlaczego kupiłem te a nie inne auto...Po prostu nie było....

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

A mógłbyś powiedzieć coś o rozrządzie i jego trwałości? Są jakieś informacje przy jakim przebiegu powinno się go wymienić?

Olej zawsze wymieniam co 9-10 tyś, na przyszły tydzień planuję płukankę i wymianę na Motul'a 8100 X-cess 5w40

BMW robi na łańcuchu rozrządu, więc uważa, że ich się nie wymienia. Co max 200 tysi zmieniasz auto i kupujesz nowe :D Niestety my kupujemy po 200 tysiącach przebiegu :lol: W benzynach nie jestem obeznany, ale w tym silniku chyba się go nie rusza, ale to musi potwierdzić ktoś benzynowy. Ja oblatuje w BMW diesle od zawsze.