Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Od pewnego czasu podczas jazdy samochodem podczas redukcji biegów

(Skrzynia automatyczna) - szczególnie na niskich biegach wyskakuje błąd 4x4 nieaktywny,

Napęd na przód w ogóle się do dołącza. Dodam ze komunikat o błędzie pojawia się i zaraz po

Sekundzie lub dwóch znika. Pojawia się podczas redukowania biegów, częściej na niższych

ale na wyższych także. Auto sprawdzone przez serwis skrzyń automatycznych - OK. Sprawdzona

przez specjalistyczny serwis skrzynia rozdzielcza xDrive - OK. Sprawdzone łożyska, pompa

ABS wraz ze sterownikiem, czujniki ABS - generalnie OK. Auto sprawdzone jak dotąd dogłębnie

przez dwóch mechaników i trudno znaleźć przyczynę problemu. Pierwszy serwis (skrzyń automatycznych)

Zwrócił uwagę na problem z czujnikiem skrętu VTG jednakże dwóch kolejnych mechaników sądzi ze problem

lezy gdzie indziej. Sprawdzony został także dyferencjał przód - jest dobry. Opony mam niezmieniane, dalej te same,

Błąd pojawił się nagle.

Dodam, ze niedawno oddałem go bo nie byłem w stanie go zapalić (okazało się ze było zwarcie na kostce stacyjki),

Tego samego dnia usłyszałem zgrzyt podczas skrętu w lewo po prawej przedniej stronie samochodu w okolicach koła.

Samochód już blisko miesiąc u różnych mechaników.

Dodam ze problem z 4x4 nieaktywny - pojawiał się przed problemem ze stacyjka.

Pomóżcie

Opublikowano

trzeba zrobić adaptacje czujnika kąta skrętu

czujnik jest w kierownicy

jeżeli to nie pomoże to wymiana na nowy plus adaptacja

Opublikowano
trzeba zrobić adaptacje czujnika kąta skrętu

czujnik jest w kierownicy

jeżeli to nie pomoże to wymiana na nowy plus adaptacja

Mechanicy uważają ze to nie to ponieważ czujnik ten podobno pokazuje dobre wartości.

Opublikowano

pytanie brzmi czy prawidłowo przeprowadzili adaptacje tego czujnika

mi dopiero kompem od bmw prawidłowo to zrobili

• 2 miesiące temu...