Skocz do zawartości

Jak kupować elementy blacharskie pod kolor?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam kolor mojego BMW to carbon-schwartz 416. Kupiłem niby pod kolor przynajmniej tak twierdzi sprzedawca min. błotnik. Z uwagi, że auto dopiero płynie nie jestem w stanie zweryfikować poprawności zakupionej części pod kątem koloru. Pytanie czy numer nabity na rancie to symbol lakieru, czy nr części ?
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

To nr części...

Nie zmieniają matrycy w zależności od koloru.

Na plastikowych elementach kolor jest na naklejce.

Elementy blaszane malowane są jako cały samochód.

Opublikowano
  • Autor
To nr części....

Na plastikowych elementach kolor jest na naklejce.

Elementy blaszane malowane są jako cały samochód.

Dzięki czyli po np. błotniku nie poznam w jakim jest kolorze. Dopiero wyjdzie czy jest ok. po jego założeniu, tak ?

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Można przyłożyć do innego auta w tym kolorze.

Poza tym są jeszcze czynniki jak np sposób parkowania auta (ulica, garaż), które mogą spowodować różnice w kolorze.

Opublikowano

Kupowanie części pod kolor to wyzsza szkoła jazdy i w wielu przypadkach się nie opłaca jeśli można kupić nowy zamiennik Tajwan i pomalować go na właściwy kolor.

Najłatwiej kupuje się popularne kolory ze zbliżonych roczników jednak i tu czasem odcień może być inny.

Drzwi i tylne klapy,boczne spojlery to części które warto rozważyć co do masek,błotników czy zderzaków wszystko zależy od stanu i naświetlenia słońcem.

Pisze tu o rocznikach 2012> bo starsze to zupełnie inna para kaloszy jeśli chodzi o rdzę i stan lakieru.

Identycznie jest z reflektorami które kupujemy najnowsze data produkcji.

Jeśli auto jest z 2015 a reflektory były do 2019 to nie kupujemy tych z 2016 tylko te 18-19r produkcji.

Nigdy tez do nowszego auta nie wstawiamy części starszych!!!

Trochę w życiu już złożyłem aut w kolor jednak ta metoda nie działa zawsze gdy chcemy zachować odpowiedni odcień całości nadwozia w strefie powypadkowej.

MADE IN PRL