Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie

Mam problem z E60 2.5i 160KW

Samochód stał z 2 miesiące bez akumulatora, wziąłem do ładowania na noc a wyszło tak że samochód stał z 2 miesiące bez akumulatora. Po włożeniu aku samochód wyświetlił choinkę, błędy wspomagania, trakcji, skrzyni biegów. Po włożeniu klucza i starcie samochód kręci szybko rozrusznikiem bez jakiejkolwiek próby załapania, tak jak by immo blokowało odpalenie. Wyczytałem że należy zrobić synchro dde + cas, niestety ku mojemu zdziwieniu nie mogę podłączyć się z ECU od razu wywala błąd przy próbie odczytu błędy czy wejścia w informację. Z całą resztą modułów mogę się łączyć, skrzynia, poduszki itd. posprawdzałem jest komunikacja. W skrzyni widnieje błąd mówiący o nie udanej próbie połączenia się z motorem, zgaduję że skrzynia z ECU też się jakoś nie może skontaktować.

Już ręce mi opadają, bezpieczniki z tyłu sprawdziłem, akumulatory już z głupa też podmieniałem.

Kabel sprawny mam drugie E60 tam wszystko ok.

Byłbym wdzięczny za jakiekolwiek wskazówki.

Opublikowano

Jaki poziom napięcia akumulatora ?

Może już się skonczył aku ? Jak stał 2 miesiące to mimo że ma napięcie odpowiednie może nie mieć prądu rozruchowego , jak masz drugi aku to przełóż i sprawdz na drugim

Opublikowano
Tak tak podmieniałem akumulatory ale prąd rozruchowy jest bo kręci rozrusznik zdrowo i szybko.
Opublikowano

Samochód kupiłem i IBS był rozłączony, kabelek do klemy plusowej był nie podłączony oraz wtyczka była wypięta, podłączyłem wszystko z powrotem nadal nic, IBS miałby coś wspólnego z brakiem rozruchu ? Bo rozrusznik kręci myślałem bardziej że coś z immo jest nie tak.

Z tego co jeszcze zauważyłem nie pali się CheckEngine na zapłonie, sterownik z gazu (przycisk w kabinie ) również żadna z diod gotowości itd. nic się nie pali, jest tam jakiś bezpiecznik od ECU ? Podejrzewam że mogło się coś stać z ECU silnika, nie pali, nie można się połączyć, skrzynia również wywala błąd łączności z motorem i oczywiście choinka wszelkich błędów trakcji itd.