Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Mam problem z centralnym zamkiem.

Kilka dni temu przestał mi działać centralny zamek, a dwa dni później rozsypała mi się wkładka zamka. Wymieniłem przekaźniki w module komfortu i centralny działał jak nigdy. Problem pojawił się gdy chciałem naprawić wkładkę. Wyciągając wkładkę z klamki opuściły mi się szyby. Wkładki nie udało mi się naprawić i zamontowałem ją z powrotem tylko bez tzw. wiosełka. Po tym zabiegu znów nie działa mi centealny z pilota, a z przycisku wewnątrz otwieram i zamykam. Dodam jeszcze że próbując otwierać i zamykać z pilota opuszczają mi sie szyby. W czym może być problem? Czy brak wiosełka w zamku może mieć jakiś wpływ na to?

Opublikowano
Jak słyszę ZAMEK to mi serce bić przestaje... Tyle ile ja się nawk........przy naprawie zamka dając (oczywiscie nie bardzo pasujące) części zamienne z Allegro to daj pan spokój. Też się skończyło że poskladalem zamek, niby działa, ale czesto dziwnie się zachowuje. Na szczęście głównie zamykam pilotem... Z tego co opisujesz wynika, że potencjometr, stycznik, czy jak go tam zwał do którego właśnie wchodzi gwiazdka wiosełka, został w pozycji przekręconej o 90 stopni w lewo. Dlatego takie akcje z opuszczaniem szyb. Innej opcji nie widzę, zamek w zasadzie tylko obraca tym potencjometrem o 90 stopni w prawo lub w lewo. Sprawdź w jakiej pozycji jest potencjometr. Możesz go płaskim śrubokrętem obrócić gdy nie ma wkładki.