Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć

Mam pytanie odnośnie prędkości maksymalnej w F30 328i. z katalogu wynika że jest to 250km/h , na liczniku mamy 260 km/h.

Auto odebrałem od chłopaków którzy zwiększali mi moc, powiedzieli że dodatkowo znieśli ogranicznik prędkości.( nie byli pewni na 100% czy tak czy nie bo w tym samym czasie robili 2 inne autka i nie pamiętali do końca, a ja nie prosiłem o zniesienie limitera więc było mi obojętne).

Po paru dniach musiałem gdzieś wyskoczyć poza miasto, z racji tego że był wieczór, pusta obwodnica to na chwilkę depnąłem i prędkość wskoczyła na 260 km/h na liczniku zwykłym oraz na analogowym 260 km/h .. i się zatrzymała, co do zwykłego licznika to się spodziewałem, ale z tym analogowym mnie zaskoczyło. Dlatego mam pytanie

Czy licznik analogowy nie wskazuje prędkości większej niż ta z licznika zwykłego, czy po prostu limiter prędkości nie został jednak zdjęty i dalej go mam?

Jak ktoś wie to bym był wdzięczny za informacje.

Opublikowano
Oba liczniki powinny pokazywać tą samą prędkość. Pamiętaj, że z założenia zawyżają ją o kilka %, także 260 licznikowe, to powiedzmy, 245-247 km/h. Czyli wg katalogu ;)
Opublikowano

Więc jak rozumiem, prędkość na analogowym wyświetlaczu nie wykaże więcej jak 260 km/h mimo tego że pojazd jedzie szybciej?

W takim wypadku mam się kierować prędkością obrotową silnika przy tej prędkości i patrzeć czy się zwiększa, bo wtedy oznacza to że prędkość będzie większa od tej wskazywanej przez licznik.

Do maksymalnej prędkości dość szybko udało się rozpędzić , myślę że między 250 -> 260 nie minęło więcej jak 2-3 sekundy, po tym stanęło na 260 i ani 1 więcej, niestety ale nie patrzyłem wtedy na prędkość obrotową silnika, tylko po paru sekundach odpuściłem gaz.

Wychodzi na to będzie trzeba kiedyś powtórzyć test i kierować się obrotami.

Dzięki za informacje.

• Główni Moderatorzy
Opublikowano
myślę że między 250 -> 260 nie minęło więcej jak 2-3 sekundy,.

Ferrari Italia potrzebuje blisko 2s aby przyspieszyć z 250 do 260 więc uważam że w 328i trwało to znacznie dłużej ;)

Jeżeli ustawiona jest korekcja to prędkość na wyświetlaczu cyfrowym względem wskazówki analogowej będzie się różniła.

Opublikowano
Moim zdaniem nie zdjęli Ci ogranicznika. Moja relatywnie szybko dochodzi do 258 dokładnie i odcina :-( Spokojnie poszła by 10, a z górki pewnie 20 więcej....