Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Czy to normalne, że na odpalonym silniku po odkręceniu łącznika mogę skręcać aktywy stabilizator DD? testowałem tylny, ciśnienie do niego dochodzi bo z obydwu odpowietrzników leci płyn po odkręceniu.

Po odebraniu auta od mechanika auto prowadzi się jak ponton, straciło tą chirurgiczną precyzję prowadzenia bo nie reaguje tak na delikatne ruchy kierownicą, i mam wrażenie że się buja ale tylko właśnie przy małych ruchach kierownicą, przy szybkiej jeździe po łukach czuć że auto się trochę ugnie, jakby był zapowietrzony układ, ale prowadzi się pewnie. układ jest sprawny bo nie wywala żadnego błędu (wyskoczył błąd po odebraniu auta z warsztatu ale tylko raz i więcej nie wrócił) i auto "tańczy" na boki po uruchomieniu procedury przez kompa diagnostycznego.

Mechanik wymieniał łącznik wału i filtr paliwa, twierdzi że nic nie ruszał poza tym co miał zrobić, i nie widać sumie śladów ingerencji w DD. Wymieniłem tuleje tylnego wózka i to nie pomogło, dodam że całe zawieszenie jest sprawne i po regulacji geometrii.

Nie znam się na tym układzie i ciężko znaleźć konkretne, techniczne informacje o DD, ale moim zdaniem stabilizator nie powinien dać się skręcać na odpalonym silniku, gdy w układzie jest ciśnienie nawet gdy auto stoi w miejscu, mam rację czy nie? :wink:

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Panowie podpowie ktoś? nikt nie robił DD? komputer nie pokazuje błędu ale mam wrażenie że nie działa jak powinno.
Opublikowano
nie, w układzie DD olej przepływa swobodnie w stabilizatorach jak silnik pracuje, dopiero jak kręcisz kierownicą to układ dostaje ciśnienie a największe ciśnienie jest kiedy stabilizatory pracują w pełnym zakresie, czyli na zakrętach przy większych prędkościach. Poczytaj trochę o układzie to trochę liźniesz wiedzy. Lub wykonaj sobie test DD istą, wówczas auto na postoju wykona ruchy na boki i stabilizatory popracują na postoju.