Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam model BMW E91 N47 177 kuca 2008 rok zakupiłem auto jako uszkodzone zatarte panewki wału więc remont zrobiony silnik zamontowany i problem nie chce odpalić czasem bardzo długo kręcąc załapie i o dziwo bardzo ładnie pracuje cichutko nie szarpie i bardzo ładnie zachowuje się na drodze ale po zgaszeniu ponownie odpala max do 5 minut postoi dłużej znowu muszę lekko dać plaka inaczej nie zapali , doradzono mi by zrobić test przelewowy wtryskiwaczy więc procedura prosta przyrząd jest do roboty i wielkie zdziwienie otóż po zdjęciu wężyków przelewowych nałożyłem wężyki od przyrządu do sprawdzania przelewów odpalam z plaka bo inaczej dama nie zapali i zdziwienie silnik pracuje na 2 cylindry przelew bardzo mały na dwóch pracujących cylindrach dwa nie pracujące przelewu brak więc nie gasząc silnika zrywam wężyki do sprawdzania przelewu i zapinam oryginalne wężyki powrotów silnik zaczyna pracować na 4 cylindry i tu moje pytanie spotkał się ktoś z takim objawem ? co może być nie tak wychodzi że wężyki powrotów zasilają te 2 wtryski .
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Wyjmowaliście i wkładaliście silnik odpinając wszystko a my na forum mamy zgadnąć co jest nie tak? Kolejność i kodowanie wtrysków, odpowietrzenie układu, pompka w baku, rozrusznik, czujniki położenia wałka wałków, może jest coś nie tak z rozrządem, z elektroniką itd.
3A0jS9b.png
Opublikowano
Piszę po odpaleniu z plaka wszystko pracuje bezbłędnie i bez problemowo żadnych błędów nie wyświetla jedyny problem to odpalenie samochodu dlatego mechanik poradził nam test przelewowy czy wtryski pracują wszystkie w miarę jednakowo i tu klapa po zdjęciu przelewów 2 cylindry pracują a dwa nie po założeniu przelewów pracują wszystkie4 cylindry więc nie ma możliwości wykonania tego testu przelewu co jest dziwne .
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano

Auto po diagnozie w ASO BMW wynik nie prawidłowy sygnał z czujnika położenia wału więc zamówiłem u nich oryginalny czujnik przełożyłem i dalej kicha , zauważyłem jedną rzecz jeżeli nacisnę przycisk START rozrusznik kręci to wskazówka obrotomierza ani nie drgnie i jeżeli powtarzam próbę odpalenia po woli 2 -3 razy cały czas obrotomierz ani nie drgnie i silnik nie zapala lecz jeżeli nacisnę przycisk START 3 razy tylko szybko jeżeli tylko przestaje kręcić rozrusznik od razu ponownie wcisnę START to po trzeciej próbie odpalenia obrotomierz ożywa pokazuje około 200 obrotów i silnik odpala co może być jeszcze nie tak że ten obrotomierz nie ożywa przy każdej próbie odpalenia , myślę że sygnał wzbudzający wskazania obrotomierza pochodzi z komputera tylko z jakiejś przyczyny jest bardzo opóźniony dlatego muszę kręcić 3 razy i to w bardzo krótkich odstępach czasowych by odpalił ale w ten sposób to zarżnę rozrusznik bardzo szybko.

Może ktoś miał taki przypadek i wygrał z tym proszę o poradę ASO BMW już mnie odpowiednio skasowało i nie chciał bym korzystać z ich usług tym bardziej że nic więcej nie zdiagnozowali tylko ten czujnik położenia wału wymiana którego nic nie dała .