Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Pacjent to E61 z 2004r.

Auto miało manualną klimatyzacje BASIC. Zmieniłem panel według instrukcji z forum na wersje HIGH. Przełożyłem piny w kostkach i po złożeniu wszystko ładnie odpaliło. Panel działa jak powinien, pokrętłem na środku reguluje siłę nawiewu i od strony kierowcy temperature.

Pozostało kodowanie w NSC aby można było sterować nawiewami z poziomu iDraiva. No i tu zaczęły się "schody".

Kupiłem interfejs i zainstalowałem paczkę programów BMW Standard Tools. zainstalowałem stery, poustawiałem porty i opóźnienia. W NCS stworzyłem odpowiednio skonfigurowany profil i zaktualizowałem baze SP-DATEN.

Ruszyłem wiec podpiąć się do auta. Wszystko pięknie, Inpa w jezyku Pl działa bez problemu łączy sie z poszczególnymi modułami bez problemu.

Niestety NCS zamiast po Angielsku jest po Niemiecku ale co tam, nie zrażam się.

Uruchamiam swój profil dalej F1 (VIN/ZCS/FA) następnie F3 (ZCS/FA f.ECU) następnie wybieram model E60 następnie moduł CAS i tutaj jest ZONK bo wywala mi komunikat:

Following feature is invalid for FA: $820

daje OK i pokazuje mi się sam VIN bez FA. Wchodzę więc w F2 (ENTER FA) pokazuje sie VIN daje OK i pokazuje się tabelka z wszystkimi FA. Usuwam delete błędne FA o nr $820 i daje OK. W tym momencie pokazuje mi sie w cała lista FA pod VINem w głównym oknie programu. Daje F6(BACK) i wywala mi komunikat:

COAPI-1000: Fahler daje OK i niestety F4 mam nieaktywne. To samo dzieje sie jak wchodzę w moduł LMA.

Wyczytałem na forum iż problem tkwi w błędnym wyposażeniu na liście FA i ze trzeba tam zrobić porządek. Rozkodowałem więc VIN na stronie https://www.mdecoder.com/decode/ i stworzyłem plik .ssd, który chciałem wgrać za pomocą NCSa do modułów CAS i LMA. Niestety tu coś namieszałem bo po wgrania tego pliku panel mojej klimatyzacji zaświecił się jak choinka. Zaświeciły się dosłownie wszystkie możliwe diody i przestał reagować, działać. Dodatkowo w iDraivie wcześniej miałem możliwość ustawiania temperatury nadmuchu środkowego w trzech wariantach, teraz już to nie działa. Nie wiem co zrobiłem źle ale z tego co pamiętam wyglądało to następująco:

F1 > F5 (open file) wybieram mój plik .ssd > BACK > F4 Proced > i tu F1 nie pamiętam ale chyba było to "CODING AUTO"

po tej operacji widać było ze program kodował wszystkie moduły po kolej trwało to około minuty. Po tej operacji mój panel od klimatyzacji umarł a raczej zaświecił jak choinka.

Prosze o pomoc bo już nie ogarniam.

Opublikowano

Wizyta u elektronika rozwiązała problem choinki na panelu. Po poprawnym przekodowaniu auta wszystko wróciło do normy.

Niestety elektronik który mi to robił powiedział że w moim aucie z radiem z "małym wyświetlaczem" od iDriva nie ma możliwości dodania funkcji sterowania nawiewami klimatyzacji z poziomu iDriva. Ponoć opcja ta jest tylko przy dużym wyświetlaczu.

Prosił bym kogoś mądrego o wypowiedź w tej kwestii, bo nie wiem czy dalej drążyć temat czy po prostu dać sobie spokój.

Pozdrawiam