Skocz do zawartości

Wspomaganie kierownicy - dziwne zachowanie.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Chcialbym was zapytac o takie zjawisko:

Wspomaganie prawie przestaje dzialac lub dziala bardzo slabo kiedy samochod jest na niskich obrotach - typowo przy wyjezdzaniu z parkingu czy wchodzeniu w jakis zakret kiedy obroty sa niskie. Na zakrecie staje sie to niebezpieczne poniewaz nagle kierownica zaczyna chodzic ciezko i czesto zdaza mi sie zatoczyc wiekszy luk. Kiedy wykrecam z parkingu wystarczy ze przygazuje na ponad 1000 obr i juz lzej chodzi (dopoki jest na obrotach).

Czy mozecie cos doradzic?

Opublikowano (edytowane)

Hey Marek, kope lat,

Tak jest, zauwazylem, ze jak maksymalnie dobije kierownica w ktoras strone to wtedy slysze wycie pompy. Czyzby byla na wykonczeniu?

Wpadnij na gg to sie moze jakos zgadamy co do Brna.

Edytowane przez mizoo
Opublikowano
mam to samo podłączam sie do tematu, plyn od wspomagania lubi sie spiętrzyć, i czasem wyrzuca go na wężu przy zbiorniku wyrównawczym, nie wgłebiałem się jeszcze w temat, myślę że to koniec żywotu pompy, ale może sie mylę, po wlaniu gęstrzego płynu przestał się burzyć i zaniki działania pompy są mniej dokuczliwe, ale są, aha pompa jest cicha nie slychać jej :roll:
Opublikowano

Hmm, ciekawe, zajrze tez do zbiorniczka po chwili dzialania czy nie ma takiego objawu...

PS. Pozdrowienia dla kolegi z rodzinnego miasta ;)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Najpierw wymiana płynu, przeważnie chodzi o stary płyn (taki właśnie lubi się pienić). Potem można zacząć myśleć o pompie. I jeszcze jedno - nie obciążajcie silników nadmiernie przy obrotach poniżej 1500rpm (tłumaczenie - odsyłam do instrukcji obsługi).
Kai