Skocz do zawartości

auto na zimnym silniku strasznie szarpie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. mam taki problem jak w temacie. Samochód na zimnym silniku przy dodaniu gazu na 1 albo na 2 strasznie szarpie, jakby cos sie dławiło. Po przejechaniu ok 500m wszystko wraca do normy i jest ok. Jest to troche niepokojące ponieważ wczesniej tak nie mialem, nawet w zime. Co moze byc przyczyna?

Licze na Wasza pomoc

Pozdrawiam

Opublikowano
zamulac nie zamula, po przejechaniu ok 500m wszystko jest ok, smiga jak trzeba. Co to moze byc? Jezeli przewody, jaki jest najbardziej rozsadny sposób sprawdzenia tego i wymiany?
Opublikowano

a jak z dodawaniem gazu na biegu jałowym???? wkręca się ok??...jeśłi tak- to może być również czujnik temepratury silnika....

napisz więcej szczegółów..co zaobserwowałeś itd....

pzdr

Opublikowano

no wlasnie problem jest w tym ze nic poza tym nie zaobserwowałem :/

Na jałowym nie sprawdzałem, ale czujnik temp. wykluczam bo jest sprawny - tego jestem pewien na 100% bo sprawdzalem.

Dziwi mnie jeszcze to ze gdy silnik sie nagrzeje, to wszystkie węże od chlodnicy sa bardzo twarde. Poza tym wszystko gra, ale to szarpanie mimo wszystko mnie niepokoi bo nigdy tak nie mialem i na poczatku sie troche wystraszyłem. A moze to byc sprawa swiec? bo tez jeszcze nie sprawdzalem...

Pzdr

Opublikowano

słuchaj prawda jest taka, że im mniej znamy szczegółów tym więcej może być przyczyn:)....

mogą być świece...zerknij na przepływkę...a swoją drogą jak sprawdziles czujnik temperatury? (nie myl z czujnikiem cieczy chłodzącej)...a i ten może być uszkodzony... jeśli masz to sprawdz kopułkę i palec....(nie wiem jak jest to w tym modelu)

pzdr

Opublikowano

Ale to naprawde jest wszystko co do tej pory zauwazylem:)

jutro rano sprawdze swiece i dam znac co i jak.

A czujnik temp mozna sprawdzic przytrzymujac wentylator silnika przez jakis czas i patrzysz czy temp rosnie.

pzdr

Opublikowano

jeżeli możesz sprawdzić czujnik w ten sposób jak piszesz....to masz uszkodzone wisco!- tak uważam....nie powinno sie tak robić bo jeśłi masz sprawne wisco i spróbujesz takiej sztuczki to poleci ..... :duh:

pzdr

Opublikowano

Masz gaz czy nie?? Mozesz miec walniety uklad paliwowy, jesli to tylko benzyna, na poczatku jazdy po postoju na listwie moze byc niskie cisnienie benzyny z roznych powodow. W gre wchodzi padajaca pompa paliwa, zawory zwrotne, filtr paliwa, wszelkie usterki w elektryce, ktore koledzy ci podawali itd. Jakbys mial gaz latwiej by bylo pare rzeczy wykluczyc.

Galen