Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Wiem ze juz pisaliscie setki razy o olejach ale przeczytawszy to wszystko dalej zastanawiam sie, czy Mobil 1 protection formula SAE 0W-40 bedzie dobry do 530 diesel. wiem ze wczesniej byl lany castrol. auto ma przejechane ok 210tys km. kupilem juz ten olej i chce wymienic go(inspekcja jeszcze nie pokazuje wymiany) w nowo nabytym aucie.
Opublikowano

Aby zastosować pełny sytetyk z górnej półki musisz mieć pewność że wcześniej silniczek latał także na pełnym, jeżeli tak to problemów nie będzie.

Czy będzie dobry - porównaj sobie właściwości fizykochemiczne oleju rekomendowanego przez BMW do twojego silniczka oraz m1 0w40.

O ile oleje 0w30 tzw lekko bieżne w mojej opinii można pominąć- reszta wskazywanych przez producenta jest wskazywana nie bez przyczyny imo- przy czym jak wspomniałem nie najważniejsza jest marka ale właściwości fizykochemiczne

Opublikowano

wczesniejszy olej to castrol SLX z tego co pamietam ale bez dopisek.

a mobil 1 ma aprobate bmw-longlife-01 i spelnia normy wypisane w instrukcji obslugi czyli ACEA: A3/B3/B4.

Opublikowano

jesli miałeś slx-a to tu jest odpowiedz jaki to olej

# Castrol SLX Professional Powerflow BMW LL 04 0W-30

- to w pełni syntetyczny olej silnikowy opracowany wspólnie z koncernem BMW, jako olej technologii niskopopiołowej LOW SAPS do nowoczesnych silników benzynowych i Diesla z filtrami cząstek stałych, opracowany zgodnie z Clean Performance Technology™. Olej rekomendowany przez BMW

Zalecana cena detaliczna brutto za opakowanie 1 L – 80,99 zł

SPECYFIKACJE: API SM/CF, ACEA A3/B3/B4/C3, BMW LongLife 04

a tutaj to znalazlem:

http://www.castrol.com/castrol/genericarticle.do?categoryId=9011353&contentId=7021259