Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć!

Szukałem już od dłuższego czasu rozwiązania, ale objawy były mało męczące, więc poza odwiedzinami u kilku elektryków (rozkładają ręce) i postami na FB bez odpowiedzi nic się nie dowiedziałem. Jednak ostatnio temat się pogorszył, a mianowicie:

- kilka razy dziennie auto zmienia język radia na niemiecki, zegar spóźnia się i wygląda to tak, że o tyle ile się spóźnia tyle był brak prądu (zazwyczaj 1/2 minuty, ale po nocy kilka godzin)

- zdarza się, że centralny nie działa a po otwarciu z klucza nie ma w ogóle prądu, po czym wychodzę, trzaskam drzwiami i wsiadam i cyk,. wszystko działa

- objaw z wczoraj z nocy - jadę sobie, deszcz leje i nagle mi auto szarnpęło, wszystko zgasło na mniej niż sekundę po czym jechałem dalej, zegary się włączyły i poza szarpnięciem i zgaśnięciem świateł (język też niemiecki) nie było błędów etc.

Mam duży ekran z top hifi z DSP, myślałem że to moduł radia szalał, ale objaw szarpnięcia i braku prądu naprowadza mnie na problem z masą? Działo się tak na staym akumulatorze, obecnie mam nowy FIAMM i problem jest ten sam.

Czy ktoś miał coś podobnego? Jakieś pomysły? Błędów brak, ale może warto poszukać INPĄ?

Z góry dzięki za pomoc, robię tygodniowo betką po 1500km i martwi mnie ten temat.. :(

Edit:

właśnie przeczyściłem klemy i masy w bagażniku, łącznie z tą klemą bezpieczeństwa +, zobaczymy czy będzie zmiana..

Opublikowano

Akumulator na sto procent masz ok? Miałem kiedyś przypadek w e46 ze kontrolki zapalały się losowo. Jaja z centralnym zamkiem. Do tego podczas jazdy deska potrafiła zgasnąć na moment. Podobne objawy do tych co mówisz. Po wymianie aku

problem znikł.

Opublikowano

Jak na razie zrobiłem 150km i problem zniknął, więc może być to wina tej klemy bezpieczeństwa na plusie, którą wczoraj rozkładałem i składałem na nowo - na innym forum też ktoś miał identyczne objawy i też ta klema była winna. Zobaczymy, czy problem zniknie na stałe.

Akumulator mam nowy, problem był przed jego montażem i po. Zresztą objawy o których mówisz są inne niż moje, bo mi po prostu zanikało całkowicie na moment napięcie, nie tylko kontrolki czy centalny. N ormalnie zgasło auto podczas jazdy na sekundę i szarpnęło za sekundę, a elektronika odżyła. Jutro robię 400km, więc przetestuję, czy się uspokoiło.