Skocz do zawartości

Wymiana radia professional, kodowanie, pdc

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Potrzebuje pomocy z ogarnięciem tematu zakodowania radia po wymianie na inny egzemplarz.

E87 2005r, miałem radio professional, wymieniłem na professional, dlatego, że w starym miałem walnięty wyswietlacz.

Generalnie radio gra, tylko jest taka dziwna przypadłość, że tylko 1 z czujników pdc z tylu bardzo cicho działa, a reszta normalnie.

Mam błąd w rad2-gw, ale u mnie coś jest pochrzanione z modułem tel bo w ogóle się z nim nie komunikuje(tak kupiłem), mam między innymi błąd mostsys:most ring break(00fff2). Moduł tel to póki co małe piwo, bo kto dziś używa takich telefonów, żeby go tam wsadzić.

Ale wracając do sedna sprawy będzie to moja druga zabawa z kodowaniem ncsem(pierwsza to DRL) . Kabelek posiadam kLine/dcan zwykły z przełącznikiem pinu.

Jeśli można prosić kogoś oblatanego w temacie o przejście przez ten proces to będę zobowiązany :)

Opublikowano
  • Autor

Nikt nie pomoże w temacie?

Nawet z grubsza określić jakie kroki wykonać jakim programem... Resztę poszukam sam..

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Pikanie z PDC masz przez system audio? Jeżeli tak to znaczy że radio komunikuje się przez CAN z PDC.

Przeprogramuj pustym manem PDC i generalnie swojego problemu szukaj NCS-em w PDC.

Jeżeli masz aktywny MOST czyli pętlę światłowodu to prawdopodobnie nie uda Ci się połączyć Twoim kabelkiem z radiem. Potrzebny inny, lepszy kabel lub możliwe, że nie połączysz się bo masz przerwę w pętli MOST. Sygnał w tej pętli ma "biegać" dookoła między wszystkimi urządzeniami które są połączone MOST. Jak jest przerwa to lipa.