Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, Wymieniałem w swojej E60 3.0d 218KM 2004r. piasty, tarcze, klocki na przodzie. I przy okazji wymiany piast, jako że cały mcperson trzeba wyciągać to wymieniłem dodatkowo poduszki amortyzatorów Lemforder i sprężyny na nowe Sachs. Po złożeniu wszystkiego i opuszczeniu auta ku mojemu zdziwieniu okazuje się, że mam różnicę w wysokości między lewą a prawą stroną 2cm mierząc od spodu felgi do rantu błotnika (lewa strona jest wyżej od prawej). Różnicę widać również na amortyzatorze, a mianowicie w miejscu osłon tłoczyska bo z prawej strony gdzie jest niżej to osłona zakrywa całe tłoczysko a z lewej je widać. Przewertowałem fora i google i znalazłem jedynie info, że ogólnie podobno faktycznie może być jedna strona wyżej od drugiej, ale max 1cm i to właśnie od strony kierowcy. Nie wiem na ile są to wiarygodne dane i tutaj moje pytanie czy ktoś miał podobny problem ? czy może być to wina amortyzatorów ? Wcześniej pamiętam, że miałem delikatna róznice w wysokosci, ale na pewno nie az tyle. Dodam, że montaż wszystkiego prawidłowy tj. spręzyna siedzi w tym miejscu gdzie stara i w zwrotnicy również siedzi na maksa (znaczyłem też wszystko przed demontażem). Poniżej zdjęcia, z gory dzięki za pomoc.

iao993phaqg5_t.jpge4kaum7tr293_t.jpgjugw7cxck5uc_t.jpg9nhnhz92a7qg_t.jpge9kd1a7vant2_t.jpgiwyg8dqx8jr0_t.jpgmm1cslmm44yi_t.jpgqcnodmkz2ij6_t.jpg

Opublikowano

Musisz pomierzyć kilka odległości i porównać z drugą stroną.

Odległości od kielicha amorka do górnego mocowania,ile zostało gwintu po dokręceniu amorka i wszystko co można porównać a ma wpływ na wysokość.

Trzeba to zrobić na wyjętym mcpersonie.

Jeśli tu nie ma różnicy to sprawdź osadzenie amorka na dole o górze.

A może skręciłeś zawieszenie na napiętych wahaczach.

Opublikowano
Dzieki za odpowiedz. Wahacze byly dokrecane w pozycji pracy tj. na opuszczonym samochodzie, ale juz problem sie sam rozwiazal tzn po opuszczeniu auta i przejechaniu się mozna powiedziec, ze sie wszystko ulozylo i roznica jest ale max 10mm takze wg informacji jakie znalazlem gdzies w necie to wlasnie do 1cm jest dopuszczalne takze zosatwilem i jezdze autem. Pozdrawiam