Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć

BMW E91 320d N47N 2011r.

Mam keylessa, auto stało przez noc nieużywane, otworzyłem rano z pilota bo comfortacces nie działał. Auto nie włącza zapłonu po naciśnięciu przycisku Start. Po włożeniu kluczyka do stacyjki też nie. Ogólnie brak charakterystycznego dźwięku (chyba odblokowywania stacyjki/kierownicy) . Na iDrive wyświetla się komunikat "zamknij otwórz drzwi, zamknij zamki, otwór a jak nie pomoże to do serwisu", na małym wyświetlaczu między zegarami jest żółta ikona "auto na podnośniku". Poza tym nic kompletnie się nie świeci, żadne kontrolki kierownicy z wykrzyknikiem i inne takie.

Jestem aktualnie u rodziny na śląsku i można powiedzieć, że tu utknąłem.

Już mówię co zrobiłem.

1. Za pomocą aplikacji BTool sprawdziłem błędy:

- CAS, A103 - CAS: Immobilizer bus fault

A114 - CAS: Line fault, el. steering lock

-MOTOR 2E41 - DDE: Interface EWS-DDE

2. odłączyłem kleme "-" na pół godziny

Interfejs mi nie działa więc innych programów nie połączyłem z autem. Poddałem się i auto pojechało do Katowic na lawecie do pana zajmuje się BMW.

Na miejscu próbował z tego co zrozumiałem zresetować sterownik CAS ale nie szło nic ruszyć (auto podpięte do drugiego odpalonego na kabelkach)

Dzisiaj dostałem info że wpiął innego CASa i wtedy wiadomo, auto nie odpali z innym CASem ale za to zaczął sypać błędem kierownicy z wykrzyknikiem.

Podobno w tej sytuacji trzeba zmienić kolumnę albo włożyć emulator ELV. Dziwi mnie tylko jedna rzecz. Na filmach YT gdzie ludzie mają kontrolkę kierownicy z wykrzyknikiem, pomimo tego, mogą włączyć zapłon a nawet auto. U mnie zero reakcji. Tym bardziej że dotychczas w aucie nie było ani jednego błędu w pamięci sterowników. A i jeszcze jedno, nigdy nie działała mi klamka CA u pasażera jeśli może mieć to jakiś wpływ.

Zacząłem czytać o tym wszystkim w internecie i znalazłem takie informacje jak:

- wtyczka klemy "-" od IBS albo rozładowany akumulator, problem w tym że na filmie z YT gość ma identycznie jak ja, oprócz ikony z autem na podnośniku.

Może ktoś z was wie co i gdzie szukać.

Pozdrawiam

Opublikowano
Odłącz ta klamkę która nie działa i problem będzie rozwiązany.

Nigdy nie było z tym problemu i nagle klamka ma być winowajcą? :shock:

Możesz objaśnic?

Opublikowano

Przerabiałem temat niejednokrotnie. Klamka może nie działać i nie dawać innych objawów oprócz braku możliwości sterowania.

Jednak czasem zdarza się tak, że klamka "miesza" w komunikacji z CAS.

Opublikowano

EDIT:

Byłem dzisiaj odebrać naprawione auto. Po zapłaceniu nie małej sumy 700zł Pan powiedział że musiał zdemontować kolumnę, odblokować ją fizycznie, potem wgrał najnowsze oprogramowanie do CASa i skasował licznik błedów (czy jakoś tak) od ELV. Poinformował mnie też że ComfortAccess nie działa i wciąż jest błąd w CAS ale auto działa.

Biore kluczyki, wsiadam do auta, kluczyk do stacyjki i znowu to samo, zero zapłonu :mad2: Pan przyszedł, usiadł i zbaraniał.

Wtedy kazałem mu rozłączyć klamkę pasażera. Wtyczka wypięta, auto odżyło. Nawet CA zadziałał. Potem finalnie był CAS na pomarańczowo i CA na czerwono.

Pojechałem do domu, auto działa, CA nie działa a błąd z CAS sie wykasował. Ciekawe czy jutro rano odpali normalnie.

Pytanie czy, przez to że klamka pasażera jest wypięta nie działa CA? --> nawet jak jest wypięta klamka pasażera to CA działa.

EDIT #2:

Auto finalnie działa. Winowajcą zepsuta klamka, a nie działający CA spowodowany przepalonym bezpiecznikiem F61 (5A) za schowkiem pasażera.

Zamówiłem używaną klamkę i zobaczymy czy będzie wszystko chodzić tak jak powinno.

EDIT #3:

Rok po wystąpieniu usterki, klamka pasażera używana działała rok, teraz raz działa, raz nie. Tylko czekać aż znowu zacznie mieszać w CASie :| Chyba po prostu ją wypnę z wtyczki dla świętego spokoju, bo i tak jest nieużywana.