Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Proszę o informację czy ktoś spotkał się z przypadkiem niesprawnej kamery Side View tzn. po aktywowaniu funkcji lewa strona ekranu jest na chwilę niebieska/prawa strona pokazuje poprawny obraz. Trwa to słownie moment po czym wywala błąd na desce z informacją "Kamera Side View niesprawna" Samochód w wersji europejskiej od zawsze w rodzinie i bez żadnych wcześniejszych przygód. Błąd zainicjowany podczas długiego przejazdu ok. 1000km (ciągły deszcz) idrive zaczęło się restartować w koło co kilkadziesiąt sekund. Pytanie czy ktoś wie gdzie szukać ? Bądź co było powodem restartującej się jednostki NBT. Raczej przegrzanie systemu nie wchodzi w grę ponieważ przez dwa dni po zdarzeniu NBT dalej się włączał i wyłączał z różną częstotliwością na krótkich odcinkach.

Przejazd powrotny bez niespodzianek z restartem NBT, co też mnie niepokoi, bo nie wiem gdzie szukać, jednak kamera Side View dalej niesprawna.

Opublikowano

Witam

Miałem kiedyś zbliżony przypadek w F31. System kamer startował na chwilę, lewa strona była niebieska i znikało wszystko z info o uszkodzeniu systemu.

Po długich poszukiwaniach okazało się że winny był kabel pomiędzy modułem Side View a lewą kamerą w zderzaku - przewód składa się z 4 żył i jedna nie miała przejścia. Udało mi się zakupić przewód od F10/11 był dłuższy ale to nie przeszkadzało. Trzeba uważać bo wtyczki do kamerek są takie same dla wszystkich ale wtyczki do moduły (jest po lewej stronie nóg kierowcy) sa różnego koloru i kształtu. Po wymianie wszystko wróciło do normy.

Pozostaje kwestia restartu NBT... ja tego nie miałem i nie wiem czy ma związek z kamerami...

Pozdrawiam

Opublikowano
Maciej bardzo dziękuję za odpowiedź. Pytanie czy trzeba coś kodować po wypięciu ? I czy przerwa w obwodzie była od strony kamery czy od strony sterownika. Pytam ponieważ sytuacja zaistniała podczas deszczy i sporej wilgoci. Dlatego muszę znaleźć powód by móc po wymianie zabezpieczyć podatny element.