Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam

mam pytanko mam alarm który jak większość wyjście na centralny zamek jest na minus a bawarki mają plus wszystko ok ale jak podłączyć przekaźnik jakiego urzyć i gdzie go podpiąć prosił bym o wytłumaczenie na chłopski rozum ponieważ w elektronice to raczej laikiem jestem który kabel gdzie, z góry dzięki za pomoc i mam nadzieje że nikt nie wygoni mnie do opcji szukaj bo szukałem i tylko jest na temat że musi być przekaźnik ale jak go podłączyć nie ma ani słowa( hmm może źle szukam) :duh:

Opublikowano

Bylo na ten temat duzo watkow wystarczy dobrze poszukac :twisted:

Napisz co to za alarm kupiles.

Mozesz podpiac sie na dwa sposoby. Wpinajac sie kablami w odpowiedni pin w sterowniku nad nogami pasazera albo prostszy sposob przeciac dwa kabelki wychodzace z drzwi po stronie kierowcy i podlaczyc przez przekazniki. Znalazlem kiedys na forum taki schemat.

http://img129.imageshack.us/img129/4329/centralnye36sf1.jpg

Jezeli nieznasz sie na elektronice to moze lepiej oddaj samochod do elektryka samochodowego?Montaz wiele nie kosztuje a bedziesz pewny ze alarm masz dobrze zalozony.Jezeli zle sie wepniesz w instalacje mozesz cos uszkodzic albo w razie spiecia auto spalic.

Opublikowano
Dzięki wielkie wszystkim za porade mam jeszcze takie małe pytanko a mianowicie jak już mam alarm podłączony i teraz neonem sprawdzam prąd to po dotknięciu plusa i wzięciu masy z centralki alarmu właśnie tego przewodu od minusa centralnego zamka to neon powinien wskazać prąd? bo mi nie wskazuje a może tam jest mniejsze napięcie? a może centralka uszkodzona?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Yyyyy "neon" nie wskazuje prądu, tylko stwierdza obecność napięcia. Jeżeli chodzi Ci o taką "pro/óbówkę" do 230V, to przy 12-voltowej instalacji może się w ogóle nie zaświecić lub świecić tak słabo, że nie zauważysz. Do takich celów najlepszy jest zwykły miernik, który kupisz za parę złotych.
Kai
Opublikowano
hehehehe no chyba nie myślisz że sprawdzałem neonem na 230V hehehe mam nean na 12v specjalne samochodowe i jeśli dopiąłem do masy z centralki do prądu to powinien świecić czy nie ale to już pytam chyba z ciekawości bo przewód awaryjny styknął mi się z masą i alarm zablokowało no chyba że ktoś wie jak go odblokować
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Przepraszam, jeżeli poczułeś się urażony, nie to miałem na celu, jednak jeżeli pytasz o takie rzeczy, jak podłączenie przekaźnika, to nie mogę przypuszczać, że jesteś specjalistą :)

Pozdrawiam

Kai
Opublikowano
spoko bo nie jestem specjalistą ale bardzo lubię grzebać sam z przekaźnikiem dzięki wcześniejszej pomocy klubowiczów dałem radę problem teraz tkwi w tym że potrzebuje informacji co zrobić aby odblokować alarm po wcześniejszym zablokowaniu go masując przewód awaryjny