Skocz do zawartości

jak podłączyć przekaźnik i jaki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam

mam pytanko mam alarm który jak większość wyjście na centralny zamek jest na minus a bawarki mają plus wszystko ok ale jak podłączyć przekaźnik jakiego urzyć i gdzie go podpiąć prosił bym o wytłumaczenie na chłopski rozum ponieważ w elektronice to raczej laikiem jestem który kabel gdzie, z góry dzięki za pomoc i mam nadzieje że nikt nie wygoni mnie do opcji szukaj bo szukałem i tylko jest na temat że musi być przekaźnik ale jak go podłączyć nie ma ani słowa( hmm może źle szukam) :duh:

Opublikowano

Bylo na ten temat duzo watkow wystarczy dobrze poszukac :twisted:

Napisz co to za alarm kupiles.

Mozesz podpiac sie na dwa sposoby. Wpinajac sie kablami w odpowiedni pin w sterowniku nad nogami pasazera albo prostszy sposob przeciac dwa kabelki wychodzace z drzwi po stronie kierowcy i podlaczyc przez przekazniki. Znalazlem kiedys na forum taki schemat.

http://img129.imageshack.us/img129/4329/centralnye36sf1.jpg

Jezeli nieznasz sie na elektronice to moze lepiej oddaj samochod do elektryka samochodowego?Montaz wiele nie kosztuje a bedziesz pewny ze alarm masz dobrze zalozony.Jezeli zle sie wepniesz w instalacje mozesz cos uszkodzic albo w razie spiecia auto spalic.

Opublikowano
  • Autor
Dzięki wielkie wszystkim za porade mam jeszcze takie małe pytanko a mianowicie jak już mam alarm podłączony i teraz neonem sprawdzam prąd to po dotknięciu plusa i wzięciu masy z centralki alarmu właśnie tego przewodu od minusa centralnego zamka to neon powinien wskazać prąd? bo mi nie wskazuje a może tam jest mniejsze napięcie? a może centralka uszkodzona?
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Yyyyy "neon" nie wskazuje prądu, tylko stwierdza obecność napięcia. Jeżeli chodzi Ci o taką "pro/óbówkę" do 230V, to przy 12-voltowej instalacji może się w ogóle nie zaświecić lub świecić tak słabo, że nie zauważysz. Do takich celów najlepszy jest zwykły miernik, który kupisz za parę złotych.
Kai
Opublikowano
  • Autor
hehehehe no chyba nie myślisz że sprawdzałem neonem na 230V hehehe mam nean na 12v specjalne samochodowe i jeśli dopiąłem do masy z centralki do prądu to powinien świecić czy nie ale to już pytam chyba z ciekawości bo przewód awaryjny styknął mi się z masą i alarm zablokowało no chyba że ktoś wie jak go odblokować
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Przepraszam, jeżeli poczułeś się urażony, nie to miałem na celu, jednak jeżeli pytasz o takie rzeczy, jak podłączenie przekaźnika, to nie mogę przypuszczać, że jesteś specjalistą :)

Pozdrawiam

Kai
Opublikowano
  • Autor
spoko bo nie jestem specjalistą ale bardzo lubię grzebać sam z przekaźnikiem dzięki wcześniejszej pomocy klubowiczów dałem radę problem teraz tkwi w tym że potrzebuje informacji co zrobić aby odblokować alarm po wcześniejszym zablokowaniu go masując przewód awaryjny