Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam mam taki problem pytalem dzwonilem a auta do serwisu BMW nie odstawie bo oni za wjazd licza sobie 500 zl + robota normalnie szok :mad2: :mad2: :mad2:

wyglada to tak ze pewnego deszczowego dnia wsiadlem do auta i przestaly wycieraczki dzialac ! bezpieczniki sprawdzone sa ok ! pod kaseta bezpiecznikow jest taki jakby pojemniczek i bylo w nim troche wody wybralem ta wode ale nic to nie dalo ! silnik jeszcze nie sprawdzany bo jest troche problemu zeby sie do niego dostac !

nie umie odkrecic ramienia wycieraczki od strony kierowcy jest na takim wielkim torxie !

moze ktos mial podobny problem albo wie jak dostac sie do mechanizmu wycieraczek ?

z gory dzieki i pozdrawiam

Opublikowano

witam

ja mialem to samo i na ten temat juz bylo na forum ..poszukaj jak chcesz glebszych info...ale w skrocie jeden z forumowiczow mial to samo w e38 ..to podobno jest to wina przekaznika rozowego tam gdzie sa normalne bezpieczniki jest wieksza rozowa kostka i to chyba to...tak ze to na 99% przekaznik ...cena 50zl jak to zrobisz to napisz co i jak bo ja u siebie mialem to jakis czas temu ale kto wie moze jeszcze bede mial...takze czekam na info!!!!!

pozdrawiam

a ja nie sprzedaje swojej 7ki.

odpowiem na kazde pytanie zwiazane z felgami,oponami.

Opublikowano

z szukaniem na forum jest troche klopot bo przy samej frazie wycieraczki wyskakuje 300 stron no ale na nastepny raz postaram sie zaglebic w wyniki wyszukiwania !

jest mozliwosc przemierzenia badz sprawdzenia tego przekaznika ?

Opublikowano
wiesz ...nie znam sie na tym ale podjedz do jakiegos elektryka ..

Opublikowano

no witam grzebalem i szukalem ale nic nie znalazlem !

ktory to jest przekaznik ? gdzie go szukac ?

chodzi o ten ktory jest pod bezpiecznikami ? pod sterownikami silnika ?

Opublikowano

Czesc ;)

Ja wlasnie pol godziny temu wrocilem z grzebania przy wycieraczkach.

Tyle co udalo mi sie sprawdzic:

Jak odkrecisz imbusy obudowy od bezpiecznikow pod maska i ja zdejmiesz Twoim oczom ukaza sie jakies 2 sterowniki, nie wiem od czego, ale jeden ma duza czarna wtyczke, drugi niebieska i mniejsza, plaska takze.

Odlaczasz wtyczki, wyciagasz sterowniki, nie sa przykrecone, sa na malych suwnicach.

Pod nimi ujrzysz 4 przekazniki, 3 sa rozowe :lol: Czwarty jest od ABS'u z tego co bylo na nim napisane... 3 pozostale wygladaja na numer 7 na obrazku *TUTAJ*.

Nie mialem za duzo czasu wiec nie sprawdzilem wszystkich kombinacji tych przekaznikow. Jeden wygladal identycznie niz 2 pozostale tego samego koloru lecz mial inne cyferki i bialy pasek. Jednak numery pod spodem przy zlaczach byly te same i rozmieszczenie zlacz takze.

Wyjecie 2 i przelozenie jednego w miejsce drugiego nic nie zmienilo. I chwile pozniej odkrylem, ze jeden cienki przewod, ktory prawdopodobnie wchodzi pod spod gniazda przekaznika jest urwany. Mysle, ze to powod niedzialania moich wycieraczek..

Jesli jakos pomoglem to sie ciesze, jesli ktos wie dokladnie ktory przekaznik jest od czego tam pod spodem to bede wdzieczny za poinstruowanie...

Niestety jest tam malo miejsca, do tego bez latarki ani rusz.

Zycze powodzenia ;)

PS. Mam jeszcze taki objaw -> Przekrecam kluczyc, naciskam przycisk z prawej strony od manetki wycieraczek, leci plyn na szybe przez jakies 2 sekundy, przestaje leciec i dopoki nie wylacze zaplonu to nie moge juz uzywac normalnie spryskiwaczy (pociagajac do siebie). Zna ktos temat? :)

Opublikowano

to z plynem do spryskiwaczy mam dokladnie tak samo ! przyciskam i leci z 2 sekundy moze dluzej i pozniej juz nie dziala trzeba wylaczyc zaplon i po ponownym wlaczeniu znow dzialaja normalnie !

wczoraj sprawdzalem przekazniki byly jakby troche juz nadpalone ale wygladaly na sprawne wyczyscilem jedynie styki i wlozylem spowrotem !

sprawdzalem napiecie czy dochodzi do silnika ! niestety nie ma :/ nie podaje wogole napiecia do silnika wycieraczek !

ale zauwazylem ze po wyjeciu sterownikow na dnie przy przekaznikach bylo troche wody ! nie wiem co to bylo wygladalo jak plyn do spryskiwaczy ! ale watpie zeby to bylo przyczyna ! zaraz jade sprawdzac te przewody !

ma ktos jeszcze jakies propozycje ?

(znalazlem kilka postow na temat wycieraczek wiec pisze do zlosliwych : nie znalazlem zadnych informacji na dolegliwosc mojej beni)

Opublikowano

ja wczoraj rozkrecilem ta cala puszke i nie znalazlem zadnej wilgoci ale moze dzisiaj sprawdze te przewody, czy nie sa przetarte itp..

ale milo by bylo gdyby faktycznie ktos powiedzial ktory to dokladnie przekaznik..

Opublikowano
Rales23.. jesli chodzi o ta wilgoc to mnie takze sie wydaje, ze to jest plyn od wycieraczek. Tylko skad on tam sie mogl wziac? Ciekawy temat skoro nie tylko u mnie to sie ujawnilo.
Opublikowano

witam rozebralem cala elektryke

rozkrecilem wszystko co tam bylo wypiolem sterowniki wszystkie wtyczki i doszlem do dolu do przekaznikow !

okazalo sie ze mialem 4 kable zerwane :duh: kable obrobilem wpiolem nowe wsowki i wlozylem wycieraczki zaczely dzialac :D :D :D

jezeli chodzi o plyn do spryskiwaczy to wydaje mi sie ze cieknie on z szyby w dol pod tym plastikiem na podszybiu gdzie jest ta uszczelka

U mnie jest ona troche popekana i zbutwiala !

jezeli ktos znajdzie inny powod to prosze pisac

Mizzo dzieki za naprowadzenie sam bym na to nie wpadl !

Opublikowano
Super, ciesze sie, ze sie to udalo zrobic ;) Mnie to czeka dzisiaj.. Obejrzalem jeszcze uszczelki pod szyba i nie wygladaja one za dobrze. Trzeba sie bedzie zastanowic nad wymiana bo jak wycieraczki przestaja dzialac w czasie deszczu na trasie to robi sie nieciekawie :roll:
Opublikowano
te uszczelki pod szyba to jakas lipa w BMW. prawie we wszystkich modelach butwieja. u mnie juz w 4 letnim aucie uszczelka zaczela butwiec. a teraz to juz wilgoc wchodzi do wnetrza szyby. szyba tak jakby paruje od wewnatrz. a ten zaparowany placek jest z czasem coraz wiekszy. w koncu szyba zacznie sie rozwarstwiac...
http://forum.7er.pl/images/signatures/212758479446f629c8be0f9.png
Opublikowano
te uszczelki pod szyba to jakas lipa w BMW. prawie we wszystkich modelach butwieja. u mnie juz w 4 letnim aucie uszczelka zaczela butwiec. a teraz to juz wilgoc wchodzi do wnetrza szyby. szyba tak jakby paruje od wewnatrz. a ten zaparowany placek jest z czasem coraz wiekszy. w koncu szyba zacznie sie rozwarstwiac...

mialem 750iL e32 z 1992 r. brak problemow z uszczelka / szyba

brat mial 750iL z 1987 r. brak problemow z uszczelka / szyba

mam 750i e38 z 02/95 roku brak problemow z uszczelka / szyba

brat ma 750i e38 z 10/95 brak problemow z uszczelka / szyba.

w/w BMW przed kupnem byly dokladnie sprawdzone pod wzgledem bezwypadkowosci. i oto klucz do sukcesu w tej materii. a jak juz ktos wymienial szybe...... to niestety tak bywa, ale chyba to nie wada BMW ?

Prowadzę sklep z częściami do samochodów.

[email protected]

www.czescidobmw.pl

Opublikowano

ja tez u siebie wszystko rozkrecilem i znalazlem ten przekaznik od wycieraczek koloru lososiowego..wszystko tam bylo suche i kable byly ok,wylewalem wode na przednia szybe i woda nie dostawala sie do tego pojemnika z przekaznikiem..ale pamietam ,ze w serwisie wymieniali mi przednia szybe i fakt jest taki ,ze ten plastik na podszybiu jest w bardzo kiepskim stanie , woda sie tam zbiera pod ten plastik .. moze byc tak ,ze przy wiekszych deszczach zbiera sie tam bardzo duzo wody i niestety ta woda dojdzie do tych kabli..a wtedy..juz dwa razy mialem awarie..wiec wszystko wyjalem i osuszylem i cala ta plastikowa liswe uszczelnilem silikonem,mam nadzieje ,ze to cos pomoze..a swoja droga na wszelki wypadek kupie przekaznik..

wniosek z tego taki ,ze nasze 7ki ktore mialy wymieniana przednia szybe moga..powtarzam moga !miec takie problemy..

pozdrawiam