Skocz do zawartości

Bmw e46 330d automat problem z luzem lewarka

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam.Posiadam Bmw e46 330d touring 2004r z automatyczną skrzynią biegów. Problem polega na luzie lewarka biegów.Przed wymiana linki Luz był między biegiem N a D (skrzynia pracuje bez zarzutu) Po przełożeniu całego lewarka wraz z linką "stara linka była zapieczona" w miejscu biegu P jest N, D wchodzi bez problemu i auto jedzie do przodu natomiast R i N nie ma wcale(luz między biegiem P i D) . Regulacjia obraca się ok 4 mnm lewo-prawo i nie można ustawić wszystkich biegów. Oddałem auto na warsztat a mechanik stwierdził że bez rozbierania skrzyni się nie obejdzie. (mysle że chce mnie naciągnąć) , czy macie może informacje na temat regulacji linki, w jakim położeniu powinna byc, lub lewarek ?? Czy faktycznie coś się zepsuło. Dodam że skrzynia była regerowana ok. 40tys.km temu przez poprzedniego właściciela i pracowała bez zarzutu.
Opublikowano
Mi to wygląda na zle skręconą dzwignie przy skrzyni z linką. Jeżeli masz możliwość wejscia pod auto to wrzuć lewarek na położenie P, odkręć linkę od dzwigni skrzyni, przesuń dzwignię przy skrzyni najdalej jak się da w stronę przodu samochodu i skręć z powrotem linkę z dzwignią (klucz 13).