Skocz do zawartości

[18d sDrive '16 AUT] Brak mocy i dziwne "turkotanie"

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzień dobry. Mam następujący problem z moim BMW X1. Otóż od pewnego czasu zauważyłem wyraźny spadek mocy i opóźnioną reakcję na gaz. Na tyle, że jazda w trybie ECO jest bardzo nieprzyjemna (samochód toczy się jak żółw), w trybie comfort jest znośnie. Wcześniej (przy przebiegu około 40tys) miałem podobny problem i wtedy uszkodzony okazał się EGR - wymieniono na nowy. Teraz (90tys) pomyślałem, że to to samo, a że za 2tys mam przegląd, to stwierdziłem, że poczekam z tym aż do wizyty w ASO. Jednak po krótkim czasie doszedł inny niepokojący objaw - otóż przy obciążeniu (jazda pod większą górkę) i obrotach około 2200RPM zaczęło coś "turkotać". Nieszczęśliwie musiałem przebyć dłuższą trasę (około 700km), więc starałem się jeździć spokojnie. Do 2tys obrotów nie słychać niczego niepokojącego. Co ciekawe - po tej trasie turkotanie przesunęło się w granice 3200-3500RPM. Mam również wrażenie, że częstość tego problemu zależna jest od temperatury silnika - im niższa, tym rzadziej występuje ten niepokojący efekt. Do tego zauważyłem różnicę w sposobie pracy skrzyni biegów - czasami jak zaczyna "turkotać" to gwałtownie zmienia bieg na niższy.

Tak czy tak czeka mnie wizyty w serwisie, ale jestem ciekaw czy ktoś spotkał się z czymś podobnym?

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Jeśli kogoś interesuje - przeciekał zawór na listwie, paliwo lało się na wiązkę przewodów i nastawnik turbiny, który przestał działać. Zawór i nastawnik wymieniony, przewody oczyszczone i działa. Na szczęście nic więcej nie zostało uszkodzone. Auto jeszcze nie zdążyło przejechać nawet 100kkm, marka premium :lol:

Resized-20200221-005514.jpg