Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. Jakiś czas temu padły mi zegary w mojej e61. Z konieczności zmuszony byłem zakupić inne używane. Po wymianie nowe zegary funkcjonują normalnie, przebieg pobrały z innego modułu i mam ten sam co przed wymianą. Problem polega na tym, że zegary nie wyświetlają stanu automatycznej skrzyni biegów, a więc wrzuconego biegu, parkingu itp. oprócz tego nie wyświetla mi prędkości tempomatu, oraz również nie świecą ringi przy prędkościomierzu które pokazywały prędkość przy włączonym tempomacie. Z tego co słyszałem aby móc przekodować zegary trzeba najpier zmienić w nich VIN, z winkfp jest to niemożliwe, pozostaje tylko programowanie kości programatorem. W związku z tym oddałem dziś zegary, żeby przeproramować kość i zmienić VIN. Moje pytanie brzmi czy po zmianie VINu zegarów (modułu KOMBI) będę mógł zmienić w zegarach skrzynie na automatyczną i dodać tempomat np. kodując ncs i kablem dcan czy nie da ogólnie rady przez obd i trzeba to inaczej robić?
Opublikowano

Czemu mam wrażenie że konieczność dopisywania Vinu by móc kodować (NCS) sterownik to bujda na kółkach ?

Mam "obcy" LM2, PDC, ZBE, FAS, BFS ABS i DDE i każde koduję jak chcę i wszystko działa dobrze :roll:

E60 535xd+++ + 8hp70x

Individual project by mnichu

Opublikowano

no cóż, ja niestety nie mogę się połączyć ncs z modułem KOMBI i pewien znajomy powiedział mi że jest konieczna zmiana VIN, żeby móc cokolwiek zrobić....

tylko mi nie mówcie, że zmian vin nic nie da i jest na darmo....

Tak, zakodujesz pod auto przy pomocy ncs

Rozumiem, że masz na myśli to o co pytałem konkretnie, czyli bez problemu w module kombi zmienie skrzynie na automat, i dodam wyswietlanie danych z tempomatu. Tempomat oczywiście działa, tylko nic nie pokazuje.

Opublikowano

Do samego połączenia się z zegarami nie trzeba zmieniać vinu. To tylko po to żeby znikła kropka.

Ncs "widzi" jeszcze stare zegary dlatego jest problem z połączeniem. Wybierz expertmode i zakoduj zegary do wyposażenia.

Opublikowano

Ncs "widzi" jeszcze stare zegary dlatego jest problem z połączeniem. Wybierz expertmode i zakoduj zegary do wyposażenia.

Witam, czy ktoś mi może w łopatologiczny sposób krok po kroku wytłumaczyć jak dodać te zegary do wyposażenia? Zegary poliftowe.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Witam, czy ktoś mi może w łopatologiczny sposób krok po kroku wytłumaczyć jak dodać te zegary do wyposażenia? Zegary poliftowe.

dać komuś, kto coś w tym rozumie i zapłacić pieniądze za robotę. grubo , ale wynik 100%

Opublikowano
No właśnie, u mnie tacy fachowcy, że mi doradzili zminić VIN, dałem zegary żeby żeby mi kość przeprogramowali i okazuje się, że zupełnie niepotrzebnie a za usługę będę musiał zapłacić. Dlatego wolę już sam popytać na forach i w miarę możliwości zrobić.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
No właśnie, u mnie tacy fachowcy, że mi doradzili zminić VIN, dałem zegary żeby żeby mi kość przeprogramowali i okazuje się, że zupełnie niepotrzebnie a za usługę będę musiał zapłacić. Dlatego wolę już sam popytać na forach i w miarę możliwości zrobić.

Tam roboty na jedną godzinę, z czym Ty tam walczysz , masakra . Ale kość trzeba wyzerować, to fakt

Opublikowano

Czyli fachowcy dobrze ci doradzili.Prubowałeś przed zmianą VIN-u połączyć się NCS-em z modułem KOMBI? Co wyświetlało się przy próbie polaczenia?

Opublikowano
Nie pamiętam dokładnie, przy próbie wykonania codieren lesen wyskoczył error, że moduł nie odpowiada czy coś takiego. Jutro odbieram zegary i zobaczę co będzie po zmianie VIN.
Opublikowano
Witam, problem rozwiązany. Gdyby ktoś miał kiedyś taki problem, to u mnie po zmianie VIN odrazu mogłem się połączyć z zegarmi (modułem KOMBI), bez jakiegoś dodatkowego kodowania. Jeśli chodzi o zmianę skrzyni biegów , dodanie wyświetlania tempomatu, to udało mi się to zrobić w taki sposób, że przywróciłem moduł do ustawień fabrycznych samochodu czyli: po wybraniu modelu bmw i ECU odrazu polecenie SG_CODIEREN. U mnie zadziałało i mam wszystko jak wcześniej. Przy okazji rozwiązało się kilka innych problemów, min. z inspekcją w której to nie mogłem wykasować min. klocków które były nowe po wymianie, a nadal wyświetlały błąd.