Skocz do zawartości

E61 530xd szarpanie podczas przyspieszania

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hejka

Panowie mam ostatnio problem z autem E61 530xd Lift automat 235 km po programie , mianowicie autko dziwnie szarpie podczas przyspieszania, szczególnie na biegach 3 i w górę.

Wydaje mi się że problem się nasila , na początku było to sporadyczne teraz już jest praktycznie normą..

Podłączyłem pod iste i mam błąd" 41AA czujnik ciśnienia ładowania"

Ktoś miał podobny problem , wymieniać czujnik , sprawdzić przewody ?

Może z kimś podmienić na chwilę?:)

Jeszcze jeden problem , zaczyna być mocno słychać tylny dyfer , nie wiem może to winowajca...

Ręce opadają

Pozdrawiam! :duh:

SPRZEDAM BMW 530 M60B30 TOURING AC SCHNITZER !
Opublikowano

Nikt nic nie podpowie?

Czujnik kupiony nowy , nadal jest błąd

Auto ostatnio nie szarpalo przez 2 dni i znowu zaczęło

Opublikowano

Ja też walczę od długiego czasu z problemem wibracji/ szarpania w budzie i to tylko podczas przyspieszania. Pacjentem jest 528Xi (wersja USA) xdrive 3.0 LCI, automat.

Podczas mocniejszego przyspieszania buda rezonuje w granicach między 40 a 60 km/h, a później od 80 km/h wzwyż, wystarczy puścić gaz i od razu wibracje mijają momentalnie. Gdy przyspieszam delikatnie ("z gazem jak z jajkiem") to problem nie występuje. To samo jak wjadę którymś kołem w dziurę, od razu powstają wibracje niezależnie od prędkości, lub podczas obciążenia (przyspieszanie pod górkę).

- Byłem u panów od regeneracji Xdrive w Częstochowie. Po odłączeniu skrzynki rozdzielczej (zostaje tylko tył napęd) - problem pozostaje.

- Zregenerowałem sprzęgło hydrokinetyczne w skrzyni (na tarczy była dziwna rysa, prawdopodobnie coś kiedyś wpadło do sprzęgła i je poharatało). Wymieniony olej (na oryginalny ZF), stary był w miarę czysty bez opiłków. Sprzęgło po regeneracji a problem pozostał.

- Zawieszenie zdrowe (wymieniłem ostatnio prawy wahacz bo miał luzy), koła wyważone, zbieżność zrobiona kilkukrotnie.

- Wał i przeguby gumowe wyglądają na zdrowe.

- Revanol w tylnym moście wymieniony. Bez zmian.

Jakieś tropy czy ten typ tak ma?

Opublikowano

U mnie temat ruszył do przodu dzięki koledze z forum , winowajca xdrive , teraz tylko nie wiem czy nastawnik czy rozdzielacz

Dam znać po rozwiązaniu problemu

Opublikowano

Możesz opisać szczegółowo jakie miałeś objawy szarpania, w jakim zakresie prędkości, przy skręcie, czy przy nierównościach również? Odłączałeś wtyczkę xdrive i problem znikał?

Będę wdzięczny za podpowiedzi.

Pozdrawiam

Opublikowano
Możesz opisać szczegółowo jakie miałeś objawy szarpania, w jakim zakresie prędkości, przy skręcie, czy przy nierównościach również? Odłączałeś wtyczkę xdrive i problem znikał?

Będę wdzięczny za podpowiedzi.

Pozdrawiam

Szarpanie takie lekkie , przy obciążeniu , szczególnie przy 4 biegu i wyżej , przy skręcie nic nie szarpalo . Wtyczka wypięta, brak szarpania

Odepnij wtyczkę, 5 minut roboty i zobaczysz czy są zmiany