Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam , mam takie pytanie posiadam bmw E60 3.0d 235km i silnik bierze mi jakieś 1l do 1.5l max oleju na 10tys , jazda to 70% miasto jak na razie i 30 trasa. Olej to motul x-clean + 5w30 przebieg 265tys. Mój mechanik mówi że to i tak mało i silnik mam zdrowy ale pomyślałem że zapytam się jeszcze użytkowników.
Opublikowano
Mógłby nie pobierać wcale ale nie ma tragedii. Jak bedzie 1 litr na 1000km to bedzie źle.

E60 535xd+++ + 8hp70x

Individual project by mnichu

Opublikowano

nie jest to możliwe aby silnik nie spalał oleju, a w szczególności w turbodieslu gdzie leje się olej przez odmę i turbo to zasysa go i spala...

Dodaj jeszcze pierścienie które zawsze przepuszczają jakiś % oleju i to wszystko również zależy od stylu jazdy, temp silnika itp.

w każdej serwisowej książce jest jasno napisane, że silnik spala x jednostek na 1000 km tak na 1000 km i jest to norma i nikt nic z tym nie zrobi i tak ma być.

Problemem jest kiedy auto zaczyna dymić i chlać olej tak jak paliwo..

U mnie spala bardzo podobnie około 1 może 1,5 l na 10 tys km

A zapewne tam komu oleju nie ubywa po dużym przebiegu to ręczę, że zapewne ten poziom wyrównuje ropa przelana do cylindra i użytkownik myśli, że jego silnik nie spala oleju :)

Opublikowano
nie jest to możliwe aby silnik nie spalał oleju, a w szczególności w turbodieslu gdzie leje się olej przez odmę i turbo to zasysa go i spala...

Dodaj jeszcze pierścienie które zawsze przepuszczają jakiś % oleju i to wszystko również zależy od stylu jazdy, temp silnika itp.

w każdej serwisowej książce jest jasno napisane, że silnik spala x jednostek na 1000 km tak na 1000 km i jest to norma i nikt nic z tym nie zrobi i tak ma być.

Problemem jest kiedy auto zaczyna dymić i chlać olej tak jak paliwo..

U mnie spala bardzo podobnie około 1 może 1,5 l na 10 tys km

A zapewne tam komu oleju nie ubywa po dużym przebiegu to ręczę, że zapewne ten poziom wyrównuje ropa przelana do cylindra i użytkownik myśli, że jego silnik nie spala oleju :)

Dzieki kolego , już nie będę sobie tym głowy zaprzątał.