Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

wczoraj kupiłem nowego gruzika jakim jest E36 2.0 sedesik 1992r.

Od razu sprzedający powiedział, że jest problem z brakiem oświetlenia wnętrza( jedyne co się świeciło to jeden przycisk szyby ) oraz z szybami.

1. Pierwsze co sprawdziłem to potencjometr regulacji oświetlenia. Okazało się, że go po prostu tam nie ma a wszystkie trzy kabelki były spięte razem co powodowało palenie bezpiecznika ( + , - oraz sterowanie ). Spiąłem dwa kabelki razem ( + oraz sterowanie ) i wróciło podświetlenie wszystkiego na desce oprócz samego licznika. Czy sam licznik posiada jakąś wadę produkcyjną, którą mogę sprawdzić na samym starcie czy to raczej przypadek tylko i wyłącznie mojego autka i mam sam rozpocząć poszukiwania usterki ?

2. Kolejny problem to szyby. W zasadzie prawą naprawiłem od razu ale z lewą został jeden problem. Szyba idzie schodkowo czyli wciskam przycisk, przejedzie pare CM i zatrzymuje się. Po prostu muszę klikać pare razy przycisk aby ją otworzyć czy zamknąć. Zachowuje się jakby cały czas wykrywała, że jest zamknięta lub otwarta i odcina prąd. Są tu jakieś czujniki za to odpowiedzialne ??

I to chyba na tyle moich problemów. Z góry dziękuję za pomoc :)

Opublikowano

Jak było zwarcie to i mogły pójść żarówki w liczniku - sprawdź (aczkolwiek bezpiecznik powinien do tego nie dopuścić).

A szyba.... stawiałbym na uszkodzony mechanizm, trzeba się do niego dobrać i go wymontować.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

BMW - Bardzo Mądry Wybór ;-)

http://forum-lines.ru/rez/ab278744.gif