Skocz do zawartości

M54B30 - 3.0i - 230ps Jak sprawdzić poziom oleju w ASB

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam dosyć prozaiczny problem.

Chciałbym sprawdzić poziom oleju w swojej skrzyni automatycznej i zacząłem szukać info w necie jaką skrzynie w ogóle mam w swoim aucie.

Przede wszystkim to proszę powiedzcie mi czy skrzynia o oznaczeniu "GM 7511022" to ta sama skrzynia co "5L40E"? Bo już zgupiałem czytając to wszystko.

Ja mam auto przed liftem z 2001r z silnikiem 3.0i M54B30 230PS/170KW.

Normalnie zaraz pójdę do garażu i wczołgam się pod auto aby sprawdzić oznaczenia na skrzyni, ale podejrzewam ze właśnie "GM 7511022"

I teraz pytanie jak prawidłowo sprawdzić poziom oleju?

Rozgrzać auto na postoju do 50 stopni, potem pomachać lewarkiem z na D /R / N itd, a następnie odkręcić korek wlewu i olej powinien delikatnie wypływać przez korek wlewowy ??? Tak?

Opublikowano

No i raz dwa trzy wskoczyłem pod auto aby sprawdzić oznaczenia skrzyni i trochę niespodzianka bo na tabliczce mam takie oznaczenia:

GM 1 423 540 TZ P20

czym w ogóle różnią się te skrzynie bo widzę ze było ich kilka np:

GM 7 511 022 2GXE P37

GM 7 518 603 3GXU P31

... takie udało mi się znaleźć, ale mogło ich być jeszcze więcej.

Prosze napiszcie czym, różnią się te skrzynie, bo wszystkie montowane były w tym samym aucie czyli X5 e53 3.0i M54B30

A może wszystkie te skrzynie są z goła takie same i mozna je ze sobą zamieniać i wszystkie noszą właśnie to oznaczenie " 5L40E "

Prosze o pomoc